Orosz–ukrán háború: a becsléseknél több ezerrel is nagyobb lehet a civil áldozatok száma

Akár több ezerrel is magasabb lehet az ukrajnai háború civil áldozatainak száma a hivatalos becsléseknél – jelentette ki kedden az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziójának vezetője Genfben.

„Az orosz támadás kezdete óta mostanáig összesen 7061 civil áldozatról tudunk, 3381 halottról és 3680 sebesültről, de a valódi számok ennél magasabbak, s azon dolgozunk, hogy minden esetet dokumentáljunk” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Matilda Bogner.

Illusztráció: Agerpres/EPA

Elmondta: munkatársaiknak Mariupolban van a legnehezebb dolguk, a hónapokon át ostrom alatt álló dél-ukrajnai városba ugyanis még mindig nehezen tudnak bejutni, s így hiteles adatgyűjtésre sincs lehetőségük.

Hozzátette, hogy országszerte rengeteg épület megsemmisült vagy megrongálódott, a többi között legalább 50 keresztény, zsidó és iszlám imahely. Elmondta azt is, hogy a heves összecsapások miatt óvóhelyekre kényszerült emberek közül több súlyosan beteg és idős ember meghalt, mert nem kapott időben orvosi segítséget.

Hangsúlyozta, hogy folyamatosan érkeznek a szervezethez nemi erőszakról szóló jelentések, a szexuális bűncselekmények áldozatai között fiúk és férfiak is vannak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?