banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Intézményi összefogással segítenék a Hargita megyébe érkező ukrajnai menekülteket

Négy településen több mint 70 ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg Hargita megyében. Ellátásukról intézményi összefogással és lakossági felajánlások segítségével gondoskodnak. Az aktuális helyzetről Petres Sándor prefektus és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számoltak be csütörtökön tartott sajtótájékoztatójukon.

Több mint 70 ukrajnai menekült tartózkodik jelen pillanatban Hargita megyében – számolt be az aktuális helyzetről a megyeházán tartott sajtóeseményen Petres Sándor prefektus.

Mint Petres Sándor kiemelte: a prefektúrának elsősorban a Hargita megyei történésekkel kapcsolatosan vannak feladatai. „Március 20-ától kezdtek érkezni a megyébe azok az ukrajnai  menekültcsoportok, akik nem egy-két napot tartózkodnak majd itt, hanem lényegesen hosszabb időt” – közölte a kormánymegbízott.

Hozzátette: minden, a menekültkérdéssel kapcsolatos tudnivalót igyekeztek „gyorstalpalással” megtanulni, hiszen nem lehetett erre a helyzetre felkészülni. Petres Sándor emlékeztetett arra, hogy a térség 77 éve nem volt érintett háborús eseményekben és azok következményeiben. „Azt reméltük, ez soha nem is fog többet bekövetkezni, de sajnos megtörtént és igyekszünk gyorsan alkalmazkodni, hogy segíthessünk” – szögezte le.

A kormánymegbízott elmondta, az állami hatóságok Hargita megyei intézményeivel napi kapcsolatban állnak annak érdekében, hogy az élelmezési, lakhatási, személyes vagy orvosi gondokon segíteni tudjanak és biztosítsanak mindent, ami lehetséges ebben a helyzetben. A prefektúra munkatársai listákat készítettek a tennivalókról és a feladatokról, folyamatosan felmérik a menekültek igényeit és ez alapján el tudják dönteni, mit tudnak biztosítani a szállásadók, mit a katasztrófavédelmi felügyelőség, illetve mi a feladata az egészségbiztosítási pénztárnak és mibe vonhatóak be a megye lakosai, önkéntesei.Illusztráció: Kiss Gábor

A prefektúra a megyei tanáccsal és a Gyulafehérvári Caritas szakembereivel összehangolva kívánja végezni a menekültekkel kapcsolatos teendőket. „Sok és szép példája van a megyében a segítőkészségnek. A marosfői táborban lévő sportoló gyerekeknek a normális életük egy részét sikerül megőrizni azzal, hogy bejárhatnak edzésekre a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiára. Segítséget kaptunk gyergyószentmiklósi szakorvosoktól szemészeti, fogorvosi sürgősségi vizsgálatok lebonyolítására. Egy Hargita megyei gyógyszertárlánc adott azonnal szükséges gyógyszereket, nem kellett így megvárni a biztosítási pénztáron keresztüli eljárást. Mikrohullámú sütővel, ukrán nyelvű kapcsolattartással, szállítással, sok mindennel segítenek polgártársaink és nagyon jó érzés, hogy ez így történik” – fogalmazott Petres Sándor prefektus.

Marosfőn 37 személy tartózkodik, egy férfi, 15 nő és 21 gyerek, Parajdon 11 fő van elszállásolva, egy férfi, hat nő és négy gyerek, Maroshévízen 13-an kaptak menedéket, három férfi, két nő, nyolc gyerek, Lövétére pedig 14-en érkeztek, egy férfi, 6 nő, 7 gyerek.

További összefogásra van szükség a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarság megsegítésére – emelte ki a sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A politikus elmondta az orosz–ukrán háború első napjaitól kezdődően megszervezték az adománygyűjtést és a szállítást. „Közel százezer lej értékben gyűltek össze adományok, közöttük néhány igazán kiemelkedő felajánlás is volt. Örülünk, hogy ennyire mellénk állt a lakosság ebben a tevékenységben. Elsősorban a beregszászi járásba juttattunk el szállítmányokat, eddig összesen négy alkalommal. Ott nagyon sok kelet-ukrajnai menekült van elszállásolva” – számolt be Borboly Csaba. Hozzátette: folytatódik az ismert gyűjtőpontokon az adománygyűjtés, elsősorban tartós élelmiszert várnak, arra van jelenleg a legnagyobb szükség.

Az adományokat továbbra is várják Csíkszeredában a megyeháza Sapientia felöli garázsánál a nap 24 órájában. Hétköznapokon 8 és 15 óra között a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság központjaiban: Székelykeresztúron a Kossuth Lajos negyed E5/1 cím alatt, Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály utca 4. szám alatt, Maroshévízen pedig a Victor Babeș utca 8. szám alatt. Székelyudvarhelyen a vállalkozói inkubátorházban, a II. Rákóczi Ferenc utca 84. szám alatt, valamint Gyergyótölgyesen a pszichiátriai kórházban (Gyergyótölgyes 342. szám).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?