Feszültség Moldovában: orosz és nemzetközi támogatást kér Transznisztria

Oroszország támogatását is kérik a Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli szakadár régiójának képviselői a chișinăui kormány nyomásgyakorlása miatt. Bár korábban olyan nyilatkozatok hangoztak el, hogy Transznisztria kérni fogja csatlakozását az Orosz Föderációhoz, erről nem volt szó a tiraszpoli kongresszuson. 

Határozatot fogadott el szerdán a transznisztriai fővárosban, Tiraszpolban, az a kongresszus, amelyen a senki által el nem ismert köztársaság különböző szintű képviselői egyeztettek. A dokumentum moszkvai támogatást sürget, és elítéli a Moldovai Köztársaság által gyakorolt nyomást.

A képviselők a határozatot Oroszországon kívül a nyugati kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek is elküldik. Moszkvától védelmet várnak a transznisztriaiak, arra hivatkozva, hogy a szakadár köztársaságban több mint 220 ezer orosz állampolgár él. A dokumentum aláírói az ENSZ főtitkárától is segítséget várnak, mivel szerintük a Moldovai Köztársaság kormánya megsérti Transznisztria polgárainak jogait. Felhívást intéznek továbbá az 5+2 formátumú nemzetközi tárgyalások résztvevőihez, de az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez is. 

Bírálták a moldovai kormány döntését, miszerint az eddig a régió költségvetésébe befolyt vámok január 1-jétől a nemzeti büdzsébe kerülnek. Mint fogalmaztak, Chișinău „gazdasági háborút" indított ellenük. A transznisztriai képviselők hetedik kongresszusán 632-ből 620 delegált vesz részt.  

A mintegy 400 ezer lakosú régió 1992-ben kiáltotta ki függetlenségét

Korábban a tiraszpoli ellenzék vezetője, Ghenadie Ciorba arról beszélt egy interjúban, hogy Transznisztria képviselői a kongresszus keretében Oroszországhoz való csatlakozási szándékukat nyilváníthatják ki. Ghenadie Ciorba azt mondta, csütörtökön, egy nappal a gyűlés után  Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentést tesz majd Transznisztriával kapcsolatban. 

Az 1990-es évek elején alacsony intenzitású konfliktus zajlott a moldovai fegyveres erők és a Dnyeszter folyón túli orosz ajkú szeparatisták között. Utóbbiakat Oroszország, de Ukrajna is támogatta. A konfliktus eredménye tűzszünet lett 1992-ben, melyet az orosz haderő körülbelül ezerötszáz „békefenntartóval” a mai napig „ellenőriz”. A mintegy 400 ezer lakosú régió, Tiraspol fővárossal még abban az évben kiáltotta függetlenségét, de azt egyetlen ENSZ-tagállam sem ismerte el. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?