Orbán Viktor nem közösködik az AUR-ral, Simionék békülnének   

Megerősítette Orbán Viktor a Fidesz korábbi álláspontját, miszerint azért nem csatlakozik a Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához, mert abban a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői is helyet foglalnak. Claudiu Târziu, az AUR európai parlamenti képviselője szerint a kommunikáció hiánya jelenti a problémát a Fidesszel kapcsolatban.

Rómában tárgyalt hétfőn Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor. A magyar kormányfő a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón röviden kitért az európai parlamenti erőviszonyokra is. Nemzeti politikát folytatunk, saját érdekeinket védjük, ezért nem lehetünk tagjai egy olyan politikai alakulatnak, amelyben magyarellenes román párt foglal helyet” - mondta Orbán. Hozzátette: továbbra is együttműködünk a jobboldal számára fontos kérdésekben akkor is, ha nem tartozunk ugyanahhoz az európai politikai családhoz. 

A magyar miniszterelnök ezzel megerősítette a Fidesz már korábban hangoztatott álláspontját, miszerint azért nem csatlakozik az ECR frakciójához, mert abban az AUR-képviselők is helyet foglalnak. Mint arról beszámoltunk, a Giorgia Meloni nevével fémjelzett ECR múlt szerdán egyöntetűen jóváhagyta az AUR képviselőinek - Cristian Terheş, Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, Adrian Axinia, Georgiana Teodorescu és Sturdza Şerban Dimitrie - csatlakozását a csoporthoz. 

Orbán Viktor és Giorgia Meloni a római sajtótájékoztatón Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva sajnálatosnak tartotta az ECR-döntést. Az RMDSZ-es parlamenti képviselő azért is nevezte helytelennek a döntést, mert szerinte Georgia Meloniék ismerik a George Simion vezette pártot. Nem tudom, milyen szempontokat vettek figyelembe, amikor így döntöttek, de hibás döntést hoztak. Az erdélyi magyar közösség képviselőiként nem tudunk egyetérteni ezzel a döntéssel” – fogalmazott Csoma Botond. A Fidesz döntésével kapcsolatban a szóvivő arra emlékeztetett, hogy a Fidesznek stratégiai partnere az RMDSZ. Üdvözöljük ezt a döntést, hiszen az erdélyi magyaroknak nemcsak ellenfél, hanem ellenség is az AUR, ezt a kampány során is bizonyították Simionék” – mondta Csoma Botond.   

A Politico által idézett AUR-os Claudiu Târziu azt mondta, a kommunikáció hiánya jelenti a problémát a Fidesszel kapcsolatban. „Patthelyzet alakult ki. A legmagasabb szinten kell párbeszédet folytatni” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: „Az ajtó nyitva áll”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?