Nekimentek az EU-csúcson Orbán Viktornak a magyar pedofiltörvény miatt

Orbán Viktor az újságíróknak nyilatkozik az EU-csúcs előtt | Fotó: Agerpres/EPAHeves vita volt a csütörtök este elkezdődött az uniós csúcson az "eltérített" magyar pedofiltörvényről. Mark Rutte holland kormányfő mellett a portugál miniszterelnök, Antonio Costa is azzal érvelt, Magyarországnak nincs helye az unióban, ha nem tiszteli a közös értékeket. A vitában az összes EU-tagállam szót kért - számolt be a Euronews.

Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban – ezzel a mondattal adta meg az alaphangot a csütörtök esti brüsszeli vita előtt Mark Rutte holland kormányfő egy tévécsatornának nyilatkozva. Rutte azzal érvelt, hogy a diszkriminatív magyar törvény ellentétes az unió értékeivel. Ezért, ahogy fogalmazott, térdre kell kényszeríteni az ügyben Magyarországot.

“A cél az, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben az ügyben. Meg kell érteniük, hogy az uniós tagság a közös értékek közösségét is jelenti” – mondta a holland miniszterelnök, Mark Rutte. Az ülésen a portugál miniszterelnök is azt mondta, Magyarországnak el kellene gondolkodnia azon, hogy a tagság helyett csak gazdasági együttműködést válassza. Erről az Irish Times újságírója számolt be a Twitteren.

A homoszexualitását nyíltan vállaló luxemburgi miniszterelnök is harcba szállt a magyar jogszabály ellen. Xavier Bettel szerint fiatalokat sodorhat veszélybe az, ha nem beszélhetnek nyíltan a másságukról.

“Nagyon sok fiatal követ el öngyilkosságot azért, mert nem tudja elfogadni önmagát olyannak, amilyen, amiért nem normálisnak tartják őket, amiért veszélyesnek tartják őket. Közben nem veszik észre, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, az intolerancia viszont egy választás. Én ma nem leszek toleráns az intoleranciával szemben, és harcolni fogok.”- mondta Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök.

Uniós diplomaták egyébként az ülés alatt azt közölték, hogy az LMBT-ügyben mind a 27 delegáció felszólalt, a vita pedig részletes és érzelmektől fűtött volt. A forrás szerint több vezető is aggodalmának adott hangot azért, mert a magyar törvény érinti a melegjogokat és aláássa az unió értékeit. 

Varga Judit: nem térdelünk le!

A magyar igazságügyi miniszter csütörtök este a Facebookon reagált Mark Rutte holland miniszterelnöknek a magyar pedofilellenes törvénnyel kapcsolatban elhangzott kritikáira.„Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg, amikor térdelésre szólította fel a magyarokat!

„Amíg élek minden erőmmel azért fogok harcolni, hogy magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt” – jelentette ki Varga Judit. „Hollandia vezetője ezzel a mondatával kiírta magát a civilizált emberek köréből!” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Orbán Viktor: ez a törvény nem a homoszexualitásról szól

Az új magyar szabályozás arról szól, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás egyébként nehéz és bonyolult kérdéskörével, ennek eldöntése kizárólag a szülő dolga; ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően.

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarország számára megtiszteltetés, ha bármelyik miniszterelnök vagy az Európai Tanács elnöke érdeklődik egy magyar törvény iránt. "Szívesen elmondom nekik, hogy szó sincs semmilyen törvényről, ami a homoszexualitásra vonatkozna. Ez a törvény nem erről szól, ez a törvény a gyermekek neveléséről, bármilyen szexuális tartalmú neveléséről szól" - fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mindig jobb előbb elolvasni valamit, és csak azután reagálni arra, ez a helyes sorrend - tette hozzá. A miniszterelnök kiemelte, a szabályozás arról szól: a szülők dolga annak eldöntése, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás kérdéskörével. "Az államnak pedig az a dolga, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy a szülők ezeket a jogaikat valóban gyakorolni tudják. Ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény" - húzta alá.

"Én a jogok harcos védelmezője vagyok. Szabadságharcos voltam a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitás büntetendő volt. A szabadságért és a jogokért küzdöttem, ami azt jelenti, hogy küzdöttem a homoszexuálisok jogaiért is" - fogalmazott Orbán Viktor. Ez a törvény nem erről szól, ez a törvény a gyerekek és a szülők jogairól szól - szögezte le.

Kapcsolódók

Kimaradt?