Meghalt az apartheid ellenes mozgalom egyik vezéralakja, Desmond Tutu

A dél-afrikai elnöki hivatal bejelentette, hogy 90 éves korában elhunyt az apartheid ellenes mozgalom egyik vezéralakja, Desmond Tutu érsek – írta a Magyar Hang.

Tutunál prosztatarákot diagnosztizáltak a 90-es évek végén, és az elmúlt években sokszor kellett kórházba szállítani, hogy a rák kezelésével összefüggő fertőzéseket kezeljék. Végül békében hunyt el egy fokvárosi gondozóközpontban. A halál pontos oka nem ismert.

1984-ben Nobel-békedíjat kapott az elnyomás elleni erőszakmentes küzdelméért.

Desmond Tutu a Johannesburgtól 160 kilométerre lévő Klerksdorpban született 1931-ben. Gyermekkorában sokat betegeskedett, később tanárnak tanult, majd anglikán lelkész lett belőle. Londonban szerzett diplomát teológiából. 1986-ban nevezték ki Fokváros érsekévé. Sokat utazott, és a hetvenes évek közepétől kezdve bekapcsolódott a feketék szabadságharcába a fajgyűlölő apartheid rendszer ellen.

Tutu hangosan támogatta a Dél-Afrika ellen bevezetett nemzetközi szankciókat. A rendszer – Nelson Mandelával ellentétben – nem tudta bebörtönözni, főképpen egyházi tisztsége védte őt (hiszen a fokvárosi érsek a dél-afrikai anglikán egyház de facto feje). Mindig távolságot tartott az Afrikai Nemzeti Kongresszus párttól, ami a szabadságharc központi szervezete volt, és a felszabadulás óta vezeti Dél-Afrikát. Elutasította a fegyveres harcot, de feltétel nélkül támogatta Nelson Mandelát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Miután Mandelát 1994-ben elnökké választották, Tutu elvállalta az Igazság és Megbékélés Tanácsa nevű testület vezetését. Ez a tanács volt hivatott az apartheid idején elkövetett emberijog-sértések kivizsgálására. Tutu e tevékenységét tartják pályája csúcspontjának, a nemzetközi megbecsülése még nagyobb lett.

Kapcsolódók

Kimaradt?