Magyarellenesek Európában: az AUR után Şoşoacă pártja is helyet kaphat egy EP-frakcióban  

Mindkét magyarellenes román párt betagozódik egy-egy európai parlamenti frakcióba. Miután a Románok Egyesüléséért Szövetség hat képviselőjét (AUR) felvették az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjába, a Diana Şoşoacă vezette SOS Románia egy vadonatúj - a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) által kezdeményezett - frakcióhoz csatlakozik két képviselőjével.

Miután nemkívánatossá vált az Európai Parlament (EP) Identitás és Demokrácia frakciójában, új képviselőcsoportot hoz létre a német AfD több kis európai párttal Szuverenisták néven. Az Euronews beszámolójában arra emlékeztet, hogy az AfD-t még az EP-választások előtt kizárták a jobboldali, euroszkeptikus pártokat is tömörítő Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból. A lépést a Marine Le Pen féle Nemzeti Tömörülés kezdeményezte, miután a ellenzéki német párt listavezetője egy olasz lapinterjúban azt mondta: nem gondolja, hogy mindenki, aki a Waffen SS egyenruháját hordta a Harmadik Birodalomban, automatikusan bűnöző lenne.

Lapinformációk szerint az új parlamenti frakció potenciális tagjai lehet a Diana Şoşoacă vezette SOS Románia is. A csoportnak hét országból 32 képviselője lehet, a frakcióalapítás feltétele minimum 23 képviselő legalább 7 tagállamból. Diana Şoşoacă egy vasárnap esti tévéinterjúban azt mondta, Luis Lazarusszal, a párt második EP-képviselőjével már egy éve a tárgyalnak az AfD-vel. Arról is beszélt, hogy az új csoport megalakulásának egyik akadálya a magyar-román, éppen ezért - mint fogalmazott - a béke és barátság jegyében baráti kezet nyújtott az ebbe a frakcióba igykavő magyar EP-képviselővel, aki egyébként a Mi Hazánk Mozgalmat színeiben politizál.

Simion és Șoșoacă a román parlametben Fotó: Agerpres

Mint arról beszámoltunk, az AUR európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett képviselői az ECR képviselőcsoportjához csatlakoztak. A Giorgia Meloni olasz miniszterelnök nevével fémjelzett ECR múlt szerdán egyöntetűen jóváhagyta az AUR képviselőinek - Cristian Terheş, Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, Adrian Axinia, Georgiana Teodorescu és Sturdza Şerban Dimitrie - csatlakozását a csoporthoz. 

Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva sajnálatosnak tartotta az ECR-döntést. Az RMDSZ-es parlamenti képviselő azért is nevezte helytelennek a döntést, mert szerinte Georgia Meloniék ismerik a George Simion vezette pártot. Nem tudom, milyen szempontokat vettek figyelembe, amikor így döntöttek, de hibás döntést hoztak. Az erdélyi magyar közösség képviselőiként nem tudunk egyetérteni ezzel a döntéssel” – fogalmazott Csoma Botond. Ismeretes: a Fidesz EP-képviselői nem csatlakoznak az ECR csoportjához, mivel a pártcsalád felvette soraiba az AUR-t.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?