A Fidesz az AUR miatt nem csatlakozik a konzervatívok EP-csoportjához

A Fidesz európai parlamenti képviselői nem csatlakoznak a Georgia Meloni olasz miniszterelnök nevével fémjelzett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjához, mivel a pártcsalád felvette soraiba a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR).    

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán közölte: A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!”. 

Az AUR korábban bejelentette, hogy az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett képviselői csatlakoznak az ECR EP-csoportjához. George Simion AUR-vezér egy kommentben reagált a magyar politikus Facebook bejegyzésére. Sziasztok magyar barátok! Nem gyűlölünk, hanem együtt akarunk harcolni az európai bürokraták ellen” - írta a magyarellenes kirohanásairól is ismert Simion. 

George Simion pártjának EP-képviselői csatlakoztak az ECR csoportjához Fotó: George Simion Facebook oldala

Az AUR színeiben, mint ismeretes, Cristian Terheş, Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, Adrian Axinia, Georgiana Teodorescu és Sturdza Şerban Dimitrie szerzett EP-képviselői mandátumot.

Korábban Lázár János, az Orbán-kormány építési és közlekedési minisztere reagált azokra a román sajtóban megjelent találgatásokra, hogy valamiféle együttműködés alakulhat ki az európai konzervatív táboron belül a Fidesz és az AUR között. Aki az RMDSZ ellensége, az a Fidesz ellensége, aki a magyarok ellensége bárhol a Kárpát-medencében, az Magyarország ellensége” - jelentette ki még februárban a Maszolnak Lázár.  A politikus elmondta: ebből a szempontból azt tartja irányadónak, amit Kelemen Hunor már megfogalmazott, miszerint az AUR veszélyt jelent a magyarságra nézve.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?