Bekerült az AUR a háromszéki önkormányzatba – jön a botránypolitizálás?

A következő négy évben a háromszéki önkormányzatban is meghonosodhat a botránypolitizálás, ha a tanácsosi mandátumot szerzett két AUR-os képviselő hozza a pártjuk politikusainak parlamentben megszokott formáját. A vasárnapi választásokat követően az AUR-nak sikerült megvetnie a lábát néhány háromszéki önkormányzatban, hiszen a megyei tanácsban két mandátumot szereztek, de jelen lesznek a kökösi, bardóci és az előpataki tanácsokban is.

Mint arról beszámoltunk, Kovászna megye tanácsának élén ötödik mandátumát kezdi el Tamás Sándor, aki a választópolgárok 69,45 százalékos támogatását szerezte meg. A következő négy évben az RMDSZ-nek kétharmados többsége lesz a háromszéki önkormányzatba, ahonnan kiestek a magyar versenypártok és bejutott három román párt a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve a Románok Egységéért Szövetség (AUR).

Fotók: Kovászna Megye Tanácsa

Eszerint Kovászna megye tanácsában a 30 önkormányzati képviselői helyből 21 jutott az RMDSZ-nek, 4 a PSD-nek, 3 a PNL-nek és 2 az AUR-nak. A tanácsosi mandátumokhoz hozzáadódik a tanácselnök is, tehát az RMDSZ 22 szavazattal rendelkezik az ősszel felálló képviselő testületben.

Az AUR ünnepli a háromszéki önkormányzatba való bejutását. A hírt George Simion pártelnök is bejelentette Facebook oldalán. „Az este híre: mi is bejutottunk a Kovászna Megyei Tanácsba! Kedves románok, mi csak a ti érdeketeket fogjuk képviselni!”, fogalmazott George Simion, akinek bejegyzésére 24 óra alatt közel 9000 kedvelés és több ezer hozzászólás érkezett.

Az AUR Kovászna megyei tanácsosi jelöltlistájának első helyén Dumitru Pogoran szerepel, aki a párt megyei tanácselnök jelöltje is volt. Az AUR megyei tanácsosi listájának második helyezettje Gică Agrigoroei, aki korábban is feltűnt már a helyi politikai életben. Évekkel ezelőtt a Corneliu Vadim Tudor által alapított Nagyrománia Párt (PRM) Kovászna megyei elnöke volt.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, az RMDSZ háromszéki szervezetének vezetője kifejtette: az AUR veszélyt jelent a romániai demokráciára és veszélyt jelent az etnikumközi békére, amelyet Kovászna megyében sikerült kialakítani. Háromszéken harmóniában és békében akartunk, és akarunk élni. A máshonnan, időről időre Kovászna megyébe exportált nacionalista diskurzus nem vert gyökeret Háromszéken, ami úgy tűnik meg fog változni, mivel néhány településen és a megyei tanácsban megvetette lábát az AUR, állapította meg a háromszéki tanácselnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?