EU-csúcs Brüsszelben: hétfőn este eldőlhet Ursula von der Leyen jövője

Brüsszelben tárgyalnak hétfőn este az uniós tagállamok vezetői. Az állam- és kormányfők találkozójának mindössze egy napirendi pontja van: ki legyen az Európai Bizottság elnöke, és kinek jusson a másik két uniós csúcstisztség, az Európai Tanács elnöki posztja, illetve az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt - írja a Híradó.hu.

Komoly esély van arra, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői már a ma esti informális ülésen megállapodhatnak az uniós csúcstisztségek sorsáról – hangzott el az M1 Híradó című műsorában, hétfőn. A brüsszeli tudósítás szerint ezt a forgatókönyvet valószínűsíti, hogy az Európai Néppárt magabiztos győzelmet aratott az európai parlamenti választáson, de a nemzetközi biztonsági helyzet is sürgető körülményt jelent.

Szintén a gyors döntésre utalhat, hogy a hétvégén tartott G7-csúcs után az EU legnagyobb tagállamainak vezetői olyan nyilatkozatot tettek, ami Ursula von der Leyen újraválasztását valószínűsíti az Európai Bizottság élére.

Fotó: Agerpres/EPA

Az Európai Bizottság elnökének megválasztásáról az is elhangzott, hogy noha annak személyét az Európai Unió állam- és kormányfői jelölik, azt még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Von der Leyen újraválasztásához azonban nincs szükség egyhangú döntésre a tanácsban, hanem elegendő 15 tagállam támogatását megszereznie, illetve az EU népességének 65 százalékát lefedő szavazatra van szükség.

A tanácsi elnöki tisztségre a brüsszeli vélemények szerint António Costa volt portugál kormányfő lehet esélyes. Vele szemben felhozható ellenérv ugyanakkor, hogy egy korrupciós ügy miatt volt kénytelen távozni országa miniszterelnöki posztjáról.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztjára pedig az észt kormányfőt, Kaja Kallast tartják esélyesnek. Vele szemben viszont az a kritika fogalmazódott meg, hogy az EU külpolitikájában kizárólag Ukrajnára koncentrál. Mint elhangzott, jelenleg az sem vehető száz százalékig biztosra, hogy a liberálisok frakciója adja a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő személyét, mivel az európai konzervatívok mandátumszám alapján szorosan a nyomukban vannak. A csúcstisztségek sorsa a jövő héten esedékes EU-csúcson válhat hivatalossá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?