Nem támogatta az RMDSZ a Tisza Párt EP-képviselőinek felvételét a néppárti frakcióba

Nemmel szavazott az RMDSZ két európai parlamenti képviselője a Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt EP-képviselőinek felvételére az Európai Néppárt (EPP) csoportjába. 

A Mandiner beszámolója szerint az Európai Néppárti EP-csoportja - többségi döntéssel - kedden hivatalosan is felvett soraiba tizennégy új képviselőt, köztük a magyarországi, ellenzéki Tisza Párt és a holland farmerpárt megválasztott képviselőit is.

A szavazás nem volt egyhangú, a Magyar Péter féle Tisza Párt tagjainak felvételét az RMDSZ nem támogatta. A szavazás nem pártokról, hanem egyéni képviselők csatlakozási kérelméről szólt - emlékeztetett a portál. Winkler Gyula, az RMDSZ frissen újraválasztott EP-képviselője a Mandinernek erkölcsi és politikai okokkal indokolta az elutasítást. 

Magyar Péter újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben Fotó: Magyar Péter Facebook oldala

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közvetlenül az EP-választások után a Maszolnak azt mondta: a Tisza Párt EPP-tagságának idén várhatóan nem kerül napirendre, a néppárti frakcióba való felvételhez viszont meglesz a többségi támogatás. A politikus arról is beszélt, hogy az RMDSZ önálló delegációként kíván megjelenni az EPP-n belül, mivel így megnő a mozgástere. 

A Fidesszel szövetségben kormányzó Kereszténydemokrata Néppárt kedden közölte: kilép az Európai Néppártból, mivel „egyfelől sem az EPP háborús doktrínájával nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be”. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?