Magyar püspököt szenteltek fel a Vajdaságban

Felszentelték Fazekas Ferencet, a szabadkai egyházmegye új püspökét szombaton Szabadkán.

Fazekas Ferencet 2022. augusztus 29-én nevezték ki egyházmegyei kormányzóvá azt követően, hogy az előző püspök, Slavko Vecerin elhunyt. Ferenc pápa október 7-én nevezte ki az egyházmegye új püspökének. A szertartást Szabadkán, az Avilai Szent Teréz-székesegyházban tartották meg.Fotó: Facebook/Szabadkai Egyházmegye

„Az Úr kegyelmével és a boldogságos Szűz Mária közbenjárásával legyetek derűs hirdetői Krisztus tanításának, vigyetek reményt minden emberhez” - mondta felszentelését követően az új püspök. Fazekas Ferenc jelmondata a Spe gaudentes, vagyis „Legyetek derűsek a reményben!”.

Fazekas Ferenc 1958-ban született Óbecsén, 1984-ben szentelték pappá. Először a zombori Szentháromság-plébánián szolgált, később Topolyán, Bajsán, Gomboson, Zentán, majd Szabadkán teljesített szolgálatot. 2005 és 2012 között a Topolyai Esperesi Kerület vezetője, 2012 és 2020 között a Tiszamenti Főesperesi Kerület főesperese, 2020-tól pedig a Szabadkai Egyházmegye általános helynöke volt. Ezt a szolgálatot szabadkai egyházmegyei kormányzóvá történő 2022-es kinevezéséig végezte.

A Szabadkai Egyházmegye hívei körülbelül fele-fele arányban magyar és horvát nemzetiségűek, ezért a püspököt egyszer a magyar, egyszer a horvát nemzetiségű papok közül választják meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?