Kovács Gergely érsek a Maszolnak: „Mindannyiunknak szükségünk van példákra”

Kovács Gergely érsek és Márton Áron szentté avatásának új posztulátora, Cristiana Marinelli is ellátogattak a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson szervezett megemlékezésre és konferenciára.

Megemlékezést és konferenciát szerveztek Márton Áron püspök tiszteletére szülőfalujában, Csíkszentdomokoson, augusztus 26-án. Az eseményen részt vett Kovács Gergely érsek, és Márton Áron szentté avatási ügyének új posztulátora, Cristiana Marinelli is. Az ünnepséget nyitó szentmisén – amelynek az érsek volt a főcelebránsa – T. Bőjte Csongor, csíkszentdomokosi születésű segédlelkész kiemelte, nem az a fontos, hogy ki volt Márton Áron, hanem hogy nekünk mit jelent ő. Hogyan tekintünk rá a mindennapokban, meg merjük-e szólítani, mikor segítségre van szükségünk. Képesek vagyunk-e látni a közülünk való szentet és látjuk-e mögötte ugyanúgy a közülünk való embert is. Mint mondta, Márton Áron nem csupán ismerte, hanem szerette a rábízottakat, észrevette, ha valakinek „fáj az élet”. A segédlelkész prédikációjában hangsúlyozta, hogy valahol ezt kell tennünk nekünk is. Mindenki a maga hivatásában építse Isten országát azáltal, hogy észreveszi, ha egy embertársa szenved. Arra bíztatott mindenkit, hogy merjék bátran megszólítani Márton Áront, mert ő a közbenjáró, a közülünk való szent.

Fotó: A szerző felvétele

Az esemény Cristiana Marinelli, Márton Áron szentté avatási ügyének új posztulátorának a bemutatásával, majd az ő köszöntőbeszédével folytatódott. Mint mondta, hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy foglalkozhat az üggyel, a rengeteg összegyűlt ember pedig méginkább megerősíti őt abban, hogy itt valami olyasmi történik, ami nem emberi hatalomtól és képességektől függ. Kiemelte, hogy a munkának már nekilátott, áttanulmányozta a kapott dokumentumokat, de hangsúlyozta, hogy nem csupán a püspök életét, hanem a belső útját is meg akarja ismerni, együtt akar járni az úton Isten szolgájával. Mint fogalmazott, öröm számára látni, hogy a székelyeknek mennyire „természetes” Márton Áron, hogy az itt élő emberek milyen sokat tudnak róla, mert ő valójában éppen ezekre kíváncsi, és ezek által fog gazdagabban hazatérni Rómába. Látja, hogy Márton Áron él, és átragyogja Isten dícsősége. Bízik benne, hogy következő alkalommal már néhány szót ő is tud majd magyarul beszélni az egybegyültekkel.

Cristiana Marinelli a Maszol kérdésére válaszolva elmondta, azért fontos neki ez az ügy, mert Márton Áron egy olyan modell, egy olyan példa, mely megmutatja számunkra azt az erkölcsi hitelességet és azt az Istenhez való ragaszkodást, amely mindannyiunknak útmutatóként szolgálhat. Szintén kérdésünkre válaszolva úgy fogalmazott, hogy az érsekúr értékes munkát végzett, a folyamat legnehezebb részén már túlvannak ezáltal. 

Fotó: A szerző felvétele

„Én meg vagyok arról győződve, hogy mindannyiunknak szüksége van példákra. Nézzük meg a fiatalokat: valakit követnek. Legyen az egy focista, legyen egy gazdag ember, mindenkinek szüksége van valakire. Nekünk, keresztényeknek is pont ilyen szükségünk van azokra, akik sikeresen megélték előttünk, hogy nehézségek közepette is lehet Isten útját, Isten szavát követni, és megélni azt az életet. Nem lehet leutánozni őket. Áron püspököt sem lehet leutánozni, de az ő példáját megélni lehetséges. Sokszor úgy gondoljuk, hogy a szentek szuperemberek voltak. Nem. Pont olyan emberek voltak, mint mi. Hibákat követtek el, de mégis valamiféleképpen ott van bennük az a többlet, ami tényleg hiteles többlet. Érezzük, hogy valamiképpen vonzanak, provokálnak” – mondta a Maszol érdeklődésére Kovács Gergely érsek.

Fotó: A szerző felvétele

Az esemény Marton József előadásával folytatódott, aki Márton Áron kapcsolatát mutatta be az ortodox és görögkatolikus püspökökkel. Mint kiemelte, Márton Áron soha nem „magyarkodott”. Tisztelte a más anyanyelvű keresztényeket is, és soha nem volt megvető a román egyházzal és hívekkel szemben. Az előadó arra bíztatott mindenkit, hogy kövessék a püspök példáját.

A folytatásban Virt László Konzervatív megújulás Márton Áronnal című könyvét mutatták be, majd a 2006-os Márton Áron tábor négy akkori résztvevője tért vissza, hogy mintegy tanúságtételként elmeséljék, hogyan hatott rájuk és későbbi életükre a püspök élete és munkássága. A rendezvény Nagy Zoltán Egyenesség, szilárdság, messzire látás című filmjének vetítésével zárult, amelyben Márton Áron püspök kortársainak tanúságtételt hallhatták az érdeklődők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?