Néptáncfesztiválra készülnek Csíkszentdomokoson

Népdaloktól és csujjogatástól lesz hangos hétvégén Csíkszentdomokos, ahol 27. alkalommal szervezik meg a Botorka Néptáncfesztivált augusztus 24–27. között. A Kárpát-medence több magyarlakta területéről érkeznek ifjúsági néptánccsoportok.

1997 óta megszakítás nélkül minden évben megrendezik a Botorka Néptáncfesztivált, a regionális aktív ifjúsági néptáncegyüttesek találkozóját. Demeter Arnold, a fesztivál egyik szervezője kérdésünkre elmondta, hogy az esemény célja évről évre megszólítani nemcsak az erdélyi, hanem a más magyarlakta területek tánccsoportjait is, így idén részt vesznek fiatalok a magyarországi Derecskéről, valamint Szamosújvárról, Pusztinából, Gyimesbükkből, Kézdiszentkeresztről, Kászonaltízből, Székelyudvarhelyről, Csíkszépvízről, Csíkszenttamásról és Balánbányáról is.

Demeter Arnold kiemelte, hogy a meghívott csapatok mellett szeretettel várnak minden népzene- és néptánckedvelőt Csíkszentdomokosra, hiszen az esti táncházak mellett olyan színvonalas műsorokra lehet számítani, mint a Háromszék Néptáncegyüttes Hazától hazáig című előadása, vagy a Katlan zenekar koncertje, amely egy nemrégiben alakult együttes, különlegességük, hogy az amerikai country műfajt hozzák kapcsolatba a magyar népzenével.

A szombati napon a népviseletes felvonulást követően kopjafaavatóra is sor kerül mindazon felcsíki népzenészek tiszteletére, akiktől nem csupán dallamokat gyűjtöttek az utókor számára, de tanították is a következő generációkat, így zenéjük mai napig él.

A szervezők remélik, a fesztivál idén is nagy találkozások színtere lehet. Részletes programról az esemény Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?