Lövöldözve ünnepelték a tálibok az amerikaiak kivonulását

Az Afganisztánt uraló tálib lázadók történelmi pillanatként értékelték, hogy az utolsó amerikai katona is elhagyta az országot, örömünnepet is rendeztek – jelentették hírügynökségek Kabulból. Az amerikaiak kivonulásával a tálibok kezére került a kabuli nemzetközi repülőtér, és ezzel véget ért az Egyesült Államok leghosszabb háborúja.

„Ismét történelmet írunk: ma este véget ért afganisztán húsz éve tartó megszállása az egyesült államok és a NATO által, megérte harcolni és áldozatokat hozni érte” – írta hétfőn este a Twitteren Anasz Hakkáni, a tálibok javait igazgató Hakkáni-hálózat egyik magas rangú tagja. Zabiullah Mudzsahid, a tálibok első számú szóvivője azt közölte, hogy az ország elnyerte „teljes függetlenségét”, az utolsó amerikai katonák pontban hétfő éjfélkor elhagyták a kabuli repülőteret.

Matthieu Aikins, a The New York Times afganisztáni tudósítója azt írta a közösségi médián: az égen már nem látni repülőgépet, a tálibok pedig örömükben a levegőbe lövöldöznek. Ugyanerről számoltak be az AFP hírügynökség tudósítói is. A lövöldözés még kedd hajnalban is tartott beszámolójuk szerint.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid azt mondta: az amerikaiak veresége minden megszállónak jó lecke. Egyúttal hangsúlyozta: Kabul biztonságos lesz, és az embereknek nem kell aggódniuk. Egyúttal a szóvivő jelezte, hogy a tálibok szeretnének jó viszonyt ápolni az Egyesült Államokkal és a világgal.

Kari Juszuf, a radikálisok egyik szóvivője elmondta: az utolsó amerikai katona – Chris Donahue, a 82. légiosztag parancsnoka – is elhagyta a kabuli repülőteret, és Afganisztánt elnyerte teljes függetlenségét.

Eközben az egyesült államok kabuli nagykövetsége kedden felfüggesztette működését – állt a diplomáciai képviselet honlapján. Az amerikai kormány a kivonulást követően Katar fővárosából, Dohából segíti az Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárokat és családjaikat – tájékoztatott a képviselet.

Az Egyesült Államok leghosszabb háborújában – amely mintegy kétezer milliárd dollárba került – közel 2500 amerikai katona és 240 ezer afgán halt meg. Bár a tálibokat két évtizedre eltávolították az ország éléről, és sikerült elkerülni, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Afganisztánból kiindulva újabb támadásokat hajtson végre az Egyesült Államok ellen, a radikálisok az amerikai katonák május elsején kezdődött kivonulásával egy időben egyre nagyobb területeket foglaltak vissza, végül augusztus 15-én Kabult is ellenőrzésük alá vonták, és bejelentették, hogy véget ért a húszéves háború.

A szövetségesek azóta, az elmúlt két hétben több mint 123 ezer embert menekítettek ki a kabuli nemzetközi repülőtéren át, de tízezreket hátrahagytak.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja a Twitteren azt írta: a kivonulással eljött a döntés pillanata az afgánok számára. „Az ország jövője a kezükben van” – hangsúlyozta. „Teljes szuverenitás birtokában fogják megválasztani útjukat. Itt a lehetőség, hogy az ő háborújuk is véget érjen” – tette hozzá.

A kabuli nemzetközi repülőtér hatalmas mentőakció színhelye volt azóta, hogy a tálibok elfoglalták az afgán fővárost augusztus 15-én. A múlt héten az Iszlám Állam pokolgépes robbantásaiban csaknem kétszázan haltak meg, hétfőn pedig a terroristák rakétákkal vették célba a létesítményt.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?