banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Bode: Románia kész az afgán menekültek befogadására, de előtte átvilágítja őket

Romániának van kapacitása bevándorlók befogadására, azonban az országba belépőket előzetesen ellenőrizniük kell a nemzetbiztonsági szerveknek – jelentette ki hétfőn Lucian Bode belügyminiszter.

A háború elől menekülő afgán családok a kabuli reptéren | Illusztráció: Agerpres/EPAAz országban két őrzött befogadó központ működik, összesen több mint 200 férőhellyel. Telítettségük jelenleg 40 százalékos. Emellett működik hat menekültközpont is, összesen 751 férőhellyel, amelyekből 496 foglalt – magyarázta Bode.

Románia készen áll afganisztáni menekülteket fogadni, egy feltétellel: ha a dél-ázsiai országból érkezőket az állam nemzetbiztonsági szervei előzetesen ellenőrzik, nyomatékosította a miniszter.

Az ország a migránsok Nyugat-Balkánon átvezető útvonalán áll, év elejétől mostanáig megközelítőleg 47 ezer menekült próbált meg belépni Romániába. 37 ezer személyt visszatoloncoltak a határról, 10 ezret pedig már az ország határain belül vagy a határ közelében tartóztattak fel, amikor nyugatra tartva megpróbálták elhagyni Románia területét.

Kapcsolódók

Kimaradt?