Megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli reptérről

John Kirby, a Pentagon szóvivője közölte szombaton, hogy megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről. A Reuters közvetlenül Kirby bejelentése előtt közölte washingtoni illetékesekre hivatkozva, hogy négyezernél kevesebb amerikai katonai van most a reptéren.

Közben a Pahvok afgán hírügynökség közölte, hogy az iszlamista tálibok már ellenőrzésük alá vonták a légikikötő egyes részeit, ahonnan az elmúlt két hétben - a tálibok hatalomátvétele óta - zajlott a katonák, a diplomaták és afgáni civilek kimenekítése.

John Kirby azt is közölte washingtoni sajtótájékoztatóján, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két embere - terrorcselekmények tervezője - halt meg és még egy megsebesült az amerikai hadsereg pénteki dróntámadásában a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A légi csapással az amerikai hadsereg visszavágott az Iszlám Államnak a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett pokolgépes robbantásokért, amelyekben tizenhárom amerikai katona, illetve több mint 150 afgán civil és tálib vesztette életét.

(Címlapképi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?