Kilenc humanitárius folyosóról állapodtak meg a felek

Fotó: Agerpres/EPAKilenc ukrán városból, köztük az ostromlott Mariupolból kivezető humanitárius folyosóról állapodtak meg a felek csütörtökre – közölte az ukrán kormány. A folyosók célja, hogy a segélyek eljussanak a megtámadott városokba, a távozni akaró lakosok pedig ki tudjanak jutni onnan.

Az elmúlt napokban egyre több magánjármű jutott ki Mariupolból, bár ez nagy kockázattal járhatott, mert a hivatalos útvonalak az ukránok szerint nem voltak biztonságosak. Egy a városba tartó humanitárius konvoj azonban napok óta a várostól 80 kilométerre nyugatra fekvő Berdjanszkban rekedt.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ennek az az oka, hogy az oroszok nem kímélték az evakuációs folyosókat, azok felé sem hagyták abba az ágyúzást.

A két fél közötti tárgyalások csütörtökön tovább folytatódtak, mindkét fél katonai, politikai és humanitárius kérdésekről tárgyal, mondta az az orosz külügyminisztérium csütörtökön.

A tárgyalások továbbra is videón keresztül zajlanak. Szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy „komolyan tárgyalnak” Ukrajna semleges státuszáról, és „vannak teljesen konkrét megfogalmazások, amelyek véleményem szerint közel állnak a megállapodáshoz”.

Az ukrán békedelegáció egy 15 pontból álló előzetes béketervvel állt elő az oroszoknak, amelynek értelmében az orosz csapatok kivonásáért cserébe semlegességet vállal Ukrajna, és elfogadják a fegyveres erőik korlátozását.

A Kreml külön azt is mondta, hogy az Ausztriához hasonló demilitarizált Ukrajna létrehozásának gondolata kompromisszumnak tekinthető ahhoz, hogy befejeződjön a háború.

Ausztriának saját hadserege van, de az 1955-ös osztrák államszerződés és az alkotmány semlegességre kötelezi, ami tiltja a katonai szövetségekbe való belépést és külföldi katonai bázisok létesítését osztrák területen.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő megismételte Moszkva álláspontját, miszerint az orosz követelések elfogadásával az ukránok azonnal véget vethetnének a háborúnak. „Egy ilyen dokumentum elfogadása, annak minden feltételének betartása és végrehajtása nagyon gyorsan véget vethet annak, ami történik.”

A Financial Times azon értesülésével kapcsolatban, amely szerint Ukrajna és Oroszország jelentős előrelépést ért el egy előzetes béketervvel kapcsolatban, Peszkov a Reutersnek azt mondta: „Ez nem igaz – vannak benne olyan elemek, amelyek helyesek, de az egészét tekintve nem az.”

Párizs szerint Oroszország csak színleli a tárgyalást

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter azzal vádolta meg csütörtökön Oroszországot, hogy csak színleli a tárgyalást a tűzszünetről Ukrajnában, miközben továbbra is „a fegyvereket beszélteti”.  „Pont úgy, mint Aleppóban (Szíriában) vagy Groznijban (Csecsenföldön), az orosz logika a megszokott hármasságon alapul: válogatás nélküli bombázások, úgynevezett humanitárius folyosók létrehozása azért, hogy aztán az ellenfelet megvádolják ezek semmibe vételével, valamint tárgyalások azzal az egyetlen céllal, hogy színleljék a tárgyalást" - mondta a francia diplomácia vezetője a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban.

Moszkva szerdán azt közölte, hogy nem könnyű tárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között, de van remény a kompromisszumra. Az orosz fél azt kérte, hogy Ukrajna nyilvánítsa magát semleges országnak, ezt viszont Kijev elutasította. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor korábban kijelentette, hogy Ukrajna a NATO "nyitott ajtók" politikája ellenére sem lesz az észak-atlanti szövetség tagja. „Oroszország úgy döntött, hogy továbbra is a fegyvereket beszélteti, és nem hajlandó jelenleg a tűzszünetre" - vélekedett Jean-Yves Le Drian. A tárcavezető Moszkva "maximalista követelésére" hívta fel a figyelmet. Szerinte Oroszország "az ukrán kapitulációt" szeretné, és a városok ostrom alá vételével a háború súlyosbodását tűzte ki célul. „"Ez hosszú távú durva drámai folyamat" - hangsúlyozta a francia külügyminiszter, aki szerint Ukrajna "felelősségteljesen és nyitottan" áll a tárgyalásokhoz.

Elmondta az is, hogy "a nyugatiak eltökéltek a szankciók további szigorításában egészen addig, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök számára úgy tűnik, a konfliktus folytatásáért fizetett ár olyan magas, hogy jobban megéri neki egy tűzszünet és valódi tárgyalások megkezdése".

„Amennyiben Oroszország vegyi vagy biológiai eszközöket vet be Ukrajnában, az elfogadhatatlan eszkalációhoz vezetne, és válaszul tabu nélküli, radikális és kemény gazdasági szankciókat vonna maga után" - jelentette ki a külügyminiszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?