Ezeken az útvonalakon evakuálják a civileket az ostrom alá vett városokból

Fotó: Agerpres/EPAÚjabb tizenhét órás tűzszünetet kötöttek a felek, hogy az orosz hadsereg által ostrom alá vett ukrán városokból evakuálni lehessen a civil lakosságot.

Az ideiglenes tűzszünet megkötését Moszkva jelentette be a reggeli órákban, majd az ukrán fél is megerősítette Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes révén. Az ukrán politikus a CNN-nek adott nyilatkozatában elmondta az egyezkedésbe bevonták a Nemzetközi Vöröskeresztet is.

Verescsuk ugyanakkor emlékeztette az oroszokat arra, hogy formálisan és nyilvánosan elköteleződtek a tűzszünet mellett. Az ukrán kormányfő-helyettes szerint a következő térségekben tették elérhetővé a civilek számára a folyosókat:

  • Enerhodar–Zaporizzsja
  • Szumi–Poltava
  • Mariupol–Zaporizzsja
  • Vonovakta–Pokrovszk
  • Izjum–Lozovaja
  • Vorzel, Bucha, Irpiny, Borodjanka, Gosztomel–Kijev

Verescsuk két helyszínt emelt ki, Mariupolt és Vonovaktát, amelyeket napok óta ostromgyűrűbe zárt az orosz hadsereg. A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint a vonovaktaiak ígéretet vártak tőle arra, hogy elhagyhassák a búvóhelyeiket anélkül, hogy rakétazáporral és pusztító sortűzzel kéne szembenézniük. Verescsuk azt is elmondta, hogy különleges művelet keretében terveznek kiüríteni egy vorzeli árvaházat, ahol 55 gyerek és 26 alkalmazott tartózkodik.

A BBC nem sokkal dél előtt arról írt, hogy Szumit, ahonnan már kedden is több ezren tudtak elmenekülni, már el is kezdték elhagyni a civilek, buszok helyett leginkább személyautókkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?