Felmérés: nőtt az ország jövőjébe vetett bizalom, visszaesett a nacionalista AUR támogatottsága

Romániában megnövekedett az ország jövőjébe vetett bizalom, és visszaesett a nacionalista és oltásellenes szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatottsága az ukrajnai háború kezdete óta – állapította meg egy friss felmérés, amelyet kedden ismertetett a sajtó.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által március első hetében megkérdezett felnőtt állampolgárok több mint 75 százaléka Oroszországot, 7,9 százaléka a nyugati országokat, 4,6 százaléka pedig Ukrajnát hibáztatja az ukrajnai háborúért, és csaknem 80 százalékuk egyetért az Európai Unió és az Egyesült Államok által Oroszország ellen hozott szankciókkal.

Remus Stefureac politológus, az INSCOP alapítója szerint a mostani felmérés legmeglepőbb eredménye az, hogy egy hónap alatt csaknem megduplázódott – a februári 19,9 százalékról 35,9 százalékra emelkedett – azok aránya, akik szerint Románia jó irányba halad. Igaz, a megkérdezettek többsége – 55,3 százaléka a februári 77,1 százalékhoz képest – még mindig úgy gondolja, hogy Romániában rossz irányba mennek a dolgok.A szomszédban zajló orosz–ukrán háború miatt az emberek másképp tekintenek az állami szervekre | Fotó: presidency.ro

Stefureac úgy vélekedett, hogy Ukrajna kétségbeesett helyzete a – szerinte pesszimizmusra hajlamos – románok egy részében tudatosította azt, mekkora szerepe van az ország európai, euroatlanti elkötelezettségének a béke és biztonság megőrzésében. Szerinte ugyanakkor érzelmi okok is szerepet játszhattak a lakosság várakozásainak pozitív elmozdulásában, hiszen ebben az időszakban az emberi jóság, az ukrajnai menekültek támogatására irányuló példás összefogás megannyi jelével találkozhattak a megkérdezettek.

Ami a pártpreferenciákat illeti, a legtöbben (32 százalék) továbbra is a kormánykoalíció legnagyobb pártjára, a Szociáldemokrata Pártra (PSD) voksolnának, a többi párt által szélsőségesnek tartott AUR viszont lecsúszott a második helyről, ahova a tavaly őszi elhúzódó kormányválság és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos társadalmi elégedetlenség nyomán tavaly decemberben jött fel.Csendőrök védik a parlament bejáratát az ostromló AUR-szimpatizánsoktól a Covid-igazolvány elleni tavaly decemberi tüntetésen. Változnak a preferenciák | Fotó: Agerpres

Ha most rendeznének választásokat, a bukaresti nagykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) végezne a második helyen: a PNL-re a megkérdezettek 19,9 százaléka voksolna, míg az AUR a februári 22,4 százalékról 18,9 százalékra esett vissza. A tavalyi kormányválságot előidéző, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) nem hozta vissza a mélyrepülésből az AUR visszaesése, az USR támogatottsága csak néhány tizeddel, 10,8 százalékra emelkedett. A kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ támogatottságáról az INSCOP most nem közölt friss adatokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?