Így zajlik valójában a részleges mozgósítás Oroszországban – Vannak, akik etnikai tisztogatástól tartanak

A közösségi médiában csütörtökön és pénteken megjelent több videó is mutatja be, miképpen zajlik a „részleges mozgósítás” Oroszországban. Részeg férfiak kezdtek harcolni, papok áldják meg az újoncokat, egy kutató pedig az egyes régiókban gyanítható etnikai tisztogatás miatt aggódik.

A felvételek sorozatát Tadeusz Gicza fehérorosz újságíró terjesztette el, aki egyben a Közép- és Kelet-Európa tanulmányozásával foglalkozó nonprofit intézet, a Centre for European Political Analysis kutatója is – írta meg a Hotnews hírportál. Az újságíró ironikusan megjegyzi, hogy az orosz Távol-Keletről már jelentették az első áldozatokat: „Még meg sem érkeztünk, és az egyik férfi máris agyvérzést kapott" – mondja a férfi, aki a jelenetet filmezte. „Eközben csak néhány óra kellett ahhoz, hogy a mozgósított oroszok egy másik csoportja berúgjon, és azt kiabálja: »Minek megyünk? Hová megyünk? A kurva életbe!«” – idézi Gicza a videón szereplő egyik orosz férfit.

Egy másik felvételen, amelyet a szahalini régióban található Juzsno-Kurilszk városában készült, az látható, amint a mozgósított férfiak közül néhányan összeverekednek az alkohol miatt.

E felvételek ellenére azonban az oroszországi mozgósításról készült első videofelvételek drámai pillanatokat mutattak a feleségüktől és gyermekeiktől búcsúzó könnyező férfiakról.

A BBC újságírója, Francis Scarr által terjesztett külön videón látható, amint egy pap megáldja az újoncokat, miközben szentelt vízzel locsolja meg őket a nyugat-oroszországi Lipezk városában. Érdekes módon ez a videó azt mutatja, hogy a moszkvai védelmi minisztérium a jelek szerint kiterjesztette a toborzási erőfeszítéseket Nyugat-Oroszországra is.

A Scarr által közzétett másik videó egy 63 éves férfi esetét mutatja be, aki azt állítja, hogy a volgográdi régióban mozgósították, annak ellenére, hogy cukorbetegségben szenved. Alekszandr Iermolaev alezredes azt állítja, hogy ő is agyi iszkémiában szenved, és egy katonaorvos annak ellenére alkalmasnak nyilvánította a hadseregben való szolgálatra, hogy semmilyen vizsgálaton nem esett át.

Egy moszkvai informatikai dolgozó esete, akit szintén kétes körülmények között mozgósítottak, az orosz közösségi médiában terjedt el, és a katonai hatóságok végül úgy döntöttek, hogy elhalasztják a bevonulását.

A Wilson Központ kutatója, Kamil Galejev által terjesztett videón egy hosszú sorban várakozó férfi látható egy repülőgépre várva, megjegyezve, hogy a Vlagyimir Putyin által szerdán elrendelt mozgósítás aszimmetrikusnak tűnik: egyes távoli régiókban, különösen azokban, ahol etnikai kisebbségek élnek, teljes, a nagyvárosokban, különösen Moszkvában és Szentpéterváron pedig részleges.

Galejev, az Oroszországban született, de jelenleg az Egyesült Államokban élő újságíró szerint bár jelenleg nincs elég konkrét adat, a részleges mozgósítás végrehajtásának módja az „etnikai tisztogatás” elemeit hordozhatja magában.

A Wilson Center kutatója már korábban is beszélt erről, és azt találgatta, hogy Vlagyimir Putyin többek között azért nem aggódik a burjátok, dagesztániak, tuvaiak és más kisebbségek súlyos veszteségei miatt, mert a köztük lévő magas halálozási arány lehetővé teszi számára, hogy megváltoztassa Oroszország etnikai szerkezetét. „Más szóval, úgy tűnik, hogy a mozgósítás aránytalanul nagy mértékben érinti az orosz Távol-Keletet” – mondja.

Szergej Szojgu orosz védelmi miniszter szerdán, közvetlenül azután, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette a mozgósítást, egy beszédében közölte, hogy kezdetben 300 ezer tartalékost hívnak be, és azt mondta, hogy őket Oroszország határainak védelmére fogják küldeni, nem pedig az ukrajnai „különleges katonai műveletre”.

A Novaja Gazeta című lap azonban csütörtökön a moszkvai elnöki adminisztráción belüli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a mozgósítási rendelet titkos bekezdése valójában egymillió ember besorozását írja elő.

A Kreml-forrás névtelenséget kérve elmondta, hogy eredetileg az egész rendeletet titkosnak szánták, és ezt az álláspontot a védelmi minisztérium tisztviselői is támogatták, de végül úgy döntöttek, hogy csak a mozgósítandó személyek tényleges létszámáról szóló bekezdést titkolják el.

(Nyitókép: képernyőmentés Tadeusz Gicza fehérorosz újságíró videójából)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?