Szakértők szerint kifulladhat az ukrán ellentámadás

Kijev offenzívája Harkiv megyében kifulladhat. A Herszon megyéből származó információk alapján azonban úgy tűnik, hogy az ukránok nem hagyják abba a műveleti aktivitásukat – különösen nem a megyeszékhely irányában – számolt be a varsói Keleti Tanulmányok Központja, írja a Hirado.hu portál.

Az ukránok eddig sikertelenül támadták azt a Kiszelivkát, amely húsz kilométerre található Herszontól északnyugatra, ennek a falunak az elfoglalása azt jelentené, hogy a védők a megyeszékhely külvárosába érkeznek.

Az első orosz védvonal az Inhulec folyó mentén fut, az alacsony vízszint megkönnyítette az ukrán egységeknek az átkelést és az ellenséges állások megtámadását. A gát átszakítása után a vízszint megemelkedett, a támadások nehezebbé váltak.

Fotó: Agerpres/EPA

Miközben Ukrajna folytatja a támadó hadműveleteit az ország északkeleti részén, az orosz erők egy védelmi vonalat hoztak létre az Oszkil folyó és Szvatove városa között.

„Oroszország valószínűleg azért tartja fontosnak, hogy fenntartsa az ellenőrzést a zóna felett, mert ezen keresztül halad át az oroszországi Belgorod régióból indulva egy olyan fő utánpótlási útvonal, amely még mindig orosz kéz alatt van” – olvasható a brit védelmi minisztérium jelentésben. Hozzátették, hogy a vonal az oroszok által teljes egészében megszállt Luhanszk megye határán húzódik.

A megye megszállása Moszkva deklarált célja volt az offenzíva februári kezdete óta, és a britek szerint bármilyen jelentős luhanszki területvesztés egyértelműen aláássa Oroszország stratégiáját.

A brit hírszerzők szerint az orosz hadsereg makacsul ragaszkodni fog a Donbaszban megszerzett területekhez, de nem világos, hogy Oroszország frontvonalbeli erői rendelkeznek-e elég tartalékkal vagy megfelelő morállal ahhoz, hogy ellenálljanak egy ukrán támadásnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?