Halálbüntetést is kiszabhatnak a szakadárok az ukránok oldalán harcoló zsoldosokra

A „Donyecki Népköztársaság” három elfogott zsoldost állított bíróság elé.

Részben elismerte bűnösségét szerdán a donyecki legfelsőbb bíróság meghallgatásán Sean Pinner és Aiden Aslin brit, valamint Szaadun Brahim marokkói állampolgár, akiket azzal vádoltak meg, hogy zsoldosként vettek részt harci műveletekben az ukrán fegyveres alakulatok tagjaként. A három vádlott ügyének érdemi vizsgálatát hétfőn kezdte meg a testület. Viktor Gavrilov, a „köztársasági” főügyészség béke és az emberiség biztonsága elleni bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó osztályának vezetője szerint a zsoldosokra halálbüntetés is kiszabható.A kép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPA

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy London nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával a fogságba esett brit zsoldosok ügyében. Hozzátette, hogy ha a brit fél meg kívánja fellebbezni az ellenük meghozandó ítéletet, akkor azzal gyakorlatilag elismeri a „Donyecki Népköztársaságot”.

A TASZSZ hírügynökség a brit miniszterelnök sajtótitkárára hivatkozva szerda este azt jelentette, hogy London szoros együttműködést folytat az ukrán hatóságokkal, „hangsúlyozva annak szükségességét, hogy minden hadifoglyot, különösen természetesen a brit hadifoglyokat a nemzetközi joggal összhangban kezeljenek, amely előírja, hogy politikai célokra nem használhatják fel őket, és a genfi egyezmények értelmében megilleti őket a hadviselő felek mentessége”. „Már tettük és továbbra is teszünk a lépéseket” - mondta a TASZSZ szerint Johnson szóvivője.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő korábban azt mondta, hogy a Kijev segítségére érkezett nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státusz, és a legjobb, ami rájuk az elfogásuk esetén várhat, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?