Putyin jóváhagyta, hogy külföldi önkénteseket szállítsanak a háborús övezetbe

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök azt az elképzelést, hogy külföldi önkéntes harcosokat szállítsanak a háborús övezetekbe.  

Az orosz biztonsági tanács pénteki ülésén Putyin rámutatott, hogy Ukrajna és nyugati támogatói különböző országokból nyíltan toboroznak zsoldosokat, „semmibe véve a nemzetközi jog minden normáját”.

„Ezért, ha azt látjuk, hogy vannak emberek, akik önkéntes alapon akarnak odautazni és segíteni a Donyec-medencében élő embereknek, különösen ha ezt nem pénzért tennék, nos, akkor elébük kell mennünk és segítenünk kell őket abban, hogy eljussanak a háborús övezetbe” – mondta az orosz elnök.

Szergej Sojgu védelmi miniszter a tanácskozáson azt mondta: több országból rengetegen jelentkeztek, hogy a luhanszki és a donyecki „népköztársaságban” – az Ukrajnától Oroszország segítségével elszakadt két régióban – csatlakozzanak az általuk „felszabadító mozgalomnak” tekintett harchoz. „A legtöbben a közel-keleti országokból valók: már több mint 16 ezer jelentkező van” – mondta. Sojgu szerint sokan nem pénzért mennének harcolni, hanem „őszinte szándék” vezéreli őket. Mint mondta, sokan közülük harcoltak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen az elmúlt tíz évben.

A tanácskozáson Putyin támogatásáról biztosította Sojgunak azt a javaslatát, hogy adják át a formailag még mindig különállóként emlegetett donyecki és luhanszki erőknek az orosz hadsereg által zsákmányolt nyugati gyártmányú fegyvereket, egyebek között a hordozható légvédelmi és páncéltörő eszközöket. A védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán féltől nagy mennyiségű fegyvert és harci eszközt, egyebek között tankokat, páncélozott harcjárműveket, kézi lőfegyvereket tüzérségi eszközöket, valamint „sok Javelin és Stinger rendszert” zsákmányoltak.

Putyin arra utasította Sojgut, hogy készítsen külön jelentést Oroszország nyugati határainak megerősítéséről, tekintettel a NATO magatartására. A miniszter azt mondta, hogy a vezérkar terve, beleértve az új, modern komplexumok és harci egységek határhoz közeli odaköltöztetését, nagyrészt már elkészült.

Sojgu felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatosan érkeznek NATO-egységek Oroszország nyugati határai közelébe, a jelek szerint hosszú távú berendezkedés céljából, miközben, mint mondta, a szövetséget "abszolút semmi sem fenyegeti".

Az orosz védelmi tárca pénteken közölte, hogy ezentúl mindennap külön bejelentés nélkül meg fogja nyitni a humanitárius folyosókat Oroszország felé a körülvett ukrán városokból. Hivatalos közlés szerint a háború kezdete óta eddig a Moszkva által függetlennek elismert két Donyec-medencei régióból "és Ukrajnából" mintegy 222 ezer embert, köztük több mint 50 ezer gyereket evakuáltak orosz területre, ahol 23 régióban helyezték el őket ideiglenes szállásokon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?