EBESZ: a nehéz pillanatokban láthatjuk, milyen fontos a szabad média

Az ukrajnai háború ráirányította a figyelmet a szabad média fontosságára, különösen a kritikus pillanatokban – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a sajtószabadság kérdéseivel foglalkozó képviselője.

Teresa Ribeiro rámutatott, Ukrajna Oroszország általi lerohanása biztonsági válságot idézett elő, számos súlyos problémát okozva, ugyanakkor pozitív vetülete is van a helyzetnek.

„Nem akarok cinikus lenni, de szeretném hangsúlyozni a véleménynyilvánítás és a média szabadságának fontosságát. Olykor az ehhez hasonlóan nehéz időkben jobban megértjük, hogy mennyire fontos a média szabadsága, milyen fontos az újságírók szerepe. Fel sem fogjuk, hogy hány bátor újságíró dolgozott ott, akik nélkül nem lenne információnk mindarról, ami ott történik” – fogalmazott.

Újságírók az orosz–ukrán háborúban | Fotó: Agerpres/EPA

Az EBESZ képviselője kiemelte, az újságíróknak fontos szerepük van azoknak a bizonyítékoknak a begyűjtésében is, amelyeket az esetleges törvényszegések, háborús bűnök miatti felelősségre vonási mechanizmusban lehet majd felhasználni. „Ezt értem én pozitív vetület alatt: annak tudatosítását, hogy oda kell figyelni ezekre a társadalmunk számára elsődleges fontosságú dolgokra” – magyarázta.

Teresa Ribeiro beszélt az újságírók biztonságának védelméről is, amely számos szervezetet és az Európai Uniót is foglalkoztatja. Mint mondta, az EBESZ is foglalkozik a témával, egy projektet is elindítanak idén az újságírók biztonságával kapcsolatban.

„Az újságírók biztonságának kérdéskörét nemcsak a fizikai biztonság szempontjából, hanem más szemszögökből is megvizsgáljuk. Mert szükség van jogi biztonságra, mint ahogy megfelelő munkakörülményekre vagy technológiára is. Ezeknek a feltételeknek mind adottaknak kell lenniük ahhoz, hogy az újságírók teljesíteni tudják fontos küldetésüket” – mondta a szakember.

Az EBESZ képviselője a közérdekű információkhoz való hozzáférés fontosságáról is beszélt az interjúban. Meglátása szerint téves azt gondolni, hogy ilyen helyzetekben minden információ titkos, és – biztonsági kérdésekről lévén szó – korlátozni kell az információkhoz való hozzáférést.

„Ez nem jó, és nagyon sokat árthat nem csak az újságíróknak, hanem mindannyiunknak, hiszen végső soron az egész társadalomról szó van itt. Folyamatosan fel kell tenni a kérdéseket, és ez nehéz helyzetekben, szélsőséges helyzetekben, extrém válságok idején is érvényes, amikor harcolni kell az értékekért, az elvekért, ezek védelméért és tiszteletben tartásáért” – jelentette ki.

Teresa Ribeiro szerint az újságírók és a hivatalos szervek képviselői közötti nyílt párbeszédből a társadalom egésze profitálhat.

„Ha nincsenek jól tájékozott polgáraink, ha nem tudnak kérdéseket feltenni a hivatalosságoknak, ha nem tudnak érdemben részt venni a közéletben, akkor közösségünknek nem lehet erős demokráciája. Persze néha nehéz bizonyos jellegű információkat megadni, felfedni, de ha végül vonalat húzunk, ez egy olyan folyamat, amelyből mindenki csak nyer. Ezt is tanulni kell, mint minden mást az életben” – nyilatkozta az EBESZ képviselője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?