banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Háborús bűnök miatt nyolc év börtönre ítéltek egy volt bosnyák tábornokot

Háborús bűnök miatt nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy egykori bosnyák tábornokot egy boszniai bíróság csütörtökön.

Sakib Mahmuljint a bíróság bűnösnek mondta ki, mert bizonyítást nyert, hogy a tábornok az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején, konkrétan 1995 júliusa és szeptembere között katonai vezetőként több mint ötven szerb fogoly kivégzéséért volt felelőssé tehető. A gyilkosságokat a közép-boszniai Vozuća és Zavidovići térségében követték el.Sakib Mahmuljin | fotó: Wikipedia

2021-ben a bíróság első fokon tíz év börtönbüntetésre ítélte a volt katonai vezetőt, ami ellen fellebbezett. A másodfokú ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió balkáni irodájának beszámolója szerint Sakib Mahmuljint azért találták bűnösnek, mert nem akadályozta meg, hogy a csapatában a Közel-Keletről származó önkéntes mudzsahid harcosok háborús bűnöket kövessenek el a szerbek ellen. A tábornok korábban ártatlannak vallotta magát, mert – mint mondta – nem volt valós befolyása a mudzsahid egység felett.

A boszniai háborúban több mint százezren haltak meg, és legalább egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?