Újabb tömegsírt azonosítottak Mariupol közelében

Egy harmadik tömegsírt is találtak Mariupol közelében – közölte az orosz erők által ostromlott kikötőváros polgármestere kedden az ukrán televízióval a CNN szerint. A Manhush és Vynohradne falvakban felfedezett tömegsírok mellett „most látjuk, hogy van még egy” – mondta Vadim Boichenko.

Újabb műholdfelvételeken egy tömegsír látható Sztarij Krim faluban – közölte a városi hatóságok Telegram-csatornája. A képeken a régi krími temető területén kiásott árkok láthatók – közölte a városi tanács.

A gödrök március 24-én jelentek meg, miután a falut elfoglalták az oroszok, és körülbelül 60–70 méter hosszúak voltak – közölte a tanács. Április 7-én az új képek szerint az árkok egy részét betemették, és a temető mérete megnőtt.

A bucsai tömegsírok voltak az elsők, amiket felfedeztek az oroszok visszavonulása után, azóta újabbakat is megtaláltak. | Fotó: Agerpres/EPA

„Április 24-én újabb ásatásokat rögzítettek. A tömegsír hossza több mint 200 méterre nőtt” – áll a közleményben. Boicsenko azzal vádolta az orosz erőket, hogy élelmiszerért cserébe tömeges temetésekbe vonják be a helyi lakosságot. „Ők azt mondták nekünk, hogy óránként kell dolgozniuk, hogy élelemhez és vízhez jussanak. Most nincs elég humanitárius segély Mariupolban, így az emberek kénytelenek ezt tenni” – mondta a polgármester.

A CNN megjegyzi, hogy nem tudja megerősíteni a tömegsírokról szóló jelentéseket, de a műholdképek azt mutatják, hogy zajlanak fölmunkálatok a területen.

A múlt héten ukrán tisztviselők azonosították a Mariupol közelében lévő Manhush településen a tömegsírok helyét, miután a Maxar Technologies által gyűjtött és elemzett műholdképeket közzétették.

Kedden Boichenko polgármester megismételte, hogy az invázió kezdete óta mintegy 20 ezer mariupoli lakos halt meg. „A helyzet Mariupolban továbbra is rendkívül nehéz” – mondta. Az ellenséges tüzérség folyamatosan lövi az Azovstal erődöt, az acélgyárat, ahol az ukrán csapatok és civilek menedéket találnak.

„Nők és gyerekek vannak odabent. Az evakuálás megkezdéséhez tűzszünetre van szükség. Sajnos nincs tűzszünet” – mondta Boichenko. „Az emberek kifogytak az élelemből, szinte nincs ivóvíz. Ez egy humanitárius katasztrófa” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?