Megkezdődött a háború második szakasza: harcok folynak Donbaszért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint megkezdődött a „csata Donbaszért", Oroszország megindította a várt támadást a régió ellen. Zelenszkij vezérkari főnöke úgy fogalmazott, hogy „megkezdődött a háború második szakasza”.

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy az orosz csapatok alig 5 km-re vannak Donbasztól, a Luhanszkban már hallani lehet a távolabb zajló csata hangját. A lakosság egy része már korábban elmenekült, de sokan jöttek ide a már régóta ostrom alatt tartott településekről is.

Illusztráció: Agerpres/EPA

Ukrán tisztségviselők és a helyi média azt közölte, hogy eközben az Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkovban, a déli Mikolajivban és a délkeleti Zaporizzsjában is robbanásokat lehetett hallani. Mindez órákkal azután történt, hogy Ukrajna elnöke figyelmeztetett: Oroszország megkezdte nagy új offenzíváját az ország keleti részén, miközben megpróbálja átvenni az irányítást Donbasz felett.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős munkatársa azt mondta, nincs kilátás rá, hogy Oroszország és Ukrajna most humanitárius tűzszünetet kössön, de néhány hét múlva megállapodhatnak róla – írja a Guardian.

Zelenszkij: meg fogjuk védeni magunkat

Hétfő esti videóózenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy Oroszország „nem lassítja le a rakéták bevetését Ukrajna ellen” annak ellenére sem, hogy már „rá kellett volna jönnie, hogy a szankciók mellett rendkívül nehéz lesz visszaállítani az orosz rakétaarzenált.” Hozzátette, import nélkül ezt nem tudják megtenni az oroszok. Az ukrán elnök szerint ugyanez vonatkozik más orosz fegyverekre is, repülőgépekre, helikopterekre, cirkálókra. Zelenszkij szerint a szankciók figyelmen kívül hagyásával az orosz lépés „stratégiailag nonszensz”.

Elmondta azt is a hétfői támadások után, hogy „mi, a világ és a történelem sokkal többet veszünk el Oroszországtól, mint az orosz rakéták tudnak Ukrajnától”. Beszélt arról is, hogy „bármilyen infrastruktúra helyreállítható, és helyre is fogjuk állítani”. A kelet-ukrajnai megszállásról azt mondta,

„Akárhány orosz katonát is hajtanak oda, mi harcolni fogunk. Meg fogjuk védeni magunkat.”

Cikkünk frissül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?