Újabb tömegsírt találtak az ukránok Kijev környékén

Fotó: Agerpres/EPAMiután az orosz haderő visszavonult Kijev környékéről, egyre több tömegsírt fedeznek fel a térségben az ukrán alakulatok. A Reuters szerint Buzova falu tisztviselője megerősítette, hogy több tucat holttestet találtak egy árokban nem messze egy benzinkúttól.

Az orosz hadsereg heteken át megszállva tartotta a kijevi régiót, mielőtt visszavonulót fújtak volna. Oroszország továbbra is tagadja, hogy civileket öltek volna, de egyre több bizonyíték van arra, hogy orosz katonák ártatlan embereket mészároltak le Ukrajna több részén. Az elmúlt napokban talált tömegsírok között volt olyan is, amelyben orosz katonák holttesteit találták.

Irjina Venediktova ukrán főügyész a Sky Newsnak nyilatkozott arról, hogy 500 olyan embert azonosítottak, akikkel kapcsolatban él a gyanú, hogy háborús bűnt követtek el, illetve 5600 olyan ügyről tudnak, amelyek háborús bűnnek minősülhetnek. Venediktova azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin a 21. század legfőbb háborús bűnöse, de a pozíciójának köszönhetően valószínűleg képtelenség lenne eljárni ellene.

A főügyész egyértelmű háborús bűnnek tartja a kramatorszki vasútállomás pénteki bombázását, amelyben legalább 50 civil vesztette életét, akik épp a vonatra vártak, hogy elmeneküljenek a városból. Az áldozatok között javarészt nők és gyerekek vannak. Venediktova szerint bizonyítékuk is van arra, hogy orosz rakéta gyilkolta meg az ártatlan civileket.

Azt is elárulta, hogy Mariupolban a civil infrastruktúra 90 százalékát elpusztították az oroszok, és hogy a Donyeck, Harkiv és Luhanszk régióban még előző este is folytak a harcok.

Hiába próbálkoznak vele, nem tudnak öt napja eljutni Mariupolba a Vöröskereszt dolgozói. A szervezet egyik képviselője arról számolt be a Sky Newsnak, hogy legutolsó próbálkozásuk alkalmával 20 kilométerre sikerült megközelíteni a kikötővárost, azonban a folyamatos harcok miatt végül visszafordultak. Útközben viszont összegyűjtötték azokat az embereket, akik a városból menekültek. Végül egy kisebb, kb. ezerfős konvojjal érkeztek vissza Zaporizzsjába.

A Vöröskereszt dolgozói többször is próbálkoztak, de annyira veszélyes a helyzet Mariupol körül, hogy nem tudtak volna biztonságosan bejutni az oroszok által folyamatosan bombázott településre.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy kilenc humanitárius folyosót nyitnak a Kelet-Ukrajnából menekülő civiliek számára. A menekülőútvonalaknak fontos szerepe van Kelet-Ukrajna evakuálásában, ahol most is folyamatos harcok vannak, és valószínűsíthető, hogy az oroszok újult erővel támadják majd megint ezt a régiót. Az egyik ilyen folyosó a szinte porig rombolt Mariupolból menekülő civileknek próbál segíteni. Verescsuk Telegramon arról is beszélt, hogy a humanitárius folyosók Luhanszkban egészen addig működhetnek, amíg az orosz hadsereg tartja a tűzszünetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?