Európai Számvevőszék: le kell vonni a tanulságokat az eddigi vírus elleni intézkedésekből

A koronavírus-járvány elleni hatékony fellépés sikere és az európai közegészségügyi együttműködés javítása érdekében le kell vonni az eddig alkalmazott uniós szintű intézkedések tanulságait – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke hétfőn.

Az uniós számvevőszék szerint a koronavírus-járvány okozta válság kapcsán tett kezdeti uniós válaszintézkedések áttekintése több olyan kihívásra hívja fel a figyelmet, amellyel az Európai Unió a tagállamok közegészségügyi intézkedéseinek támogatása során szembesül.

A kihívások között a határokon átterjedő egészségügyi veszélyekre vonatkozó megfelelő keretrendszer létrehozásának nehézségei, a válság esetén szükséges készletek beszerzésének megkönnyítése, valamint az oltóanyagok kifejlesztésének támogatása szerepel.

A jelentés szerint az Európai Unió közegészségügyi hatásköre korlátozott, elsősorban a tagállami intézkedések koordinációját támogatja, közös közbeszerzési keretszerződések létrehozásával megkönnyíti az orvostechnikai felszerelések beszerzését, és információkat gyűjt, illetve értékeli a kockázatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) segítségével.

Mint közölték, a koronavírus okozta világjárvány kezdete óta az unió további intézkedéseket hozott a sürgető problémák orvoslására. Egyebek mellett segítette az orvostechnikai felszerelések beszerzését, a tagállamok közötti információcserét, illetve elősegítette a tesztelést, valamint a kezelésekre és a védőoltásokra irányuló kutatást.

(Címlapkép: Wikipédia)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?