Európai Bizottság: várhatóan kilenc hónapig lesz érvényes a védettségi igazolvány

Az Európai Unió tagállamai kilenc hónapban határozták meg a védettségi igazolványok érvényességi idejét. Az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozó korlátozásokról még tárgyalnak – írja a Reuters hírügynökség alapján a HotNews portál.

Az Európai Bizottság még novemberben javasolta a védőoltások érvényességi idejének korlátozását. Az intézkedésnek a tagállamok közötti utazások során lesz jelentősége. Ha az új szabályok érvénybe lépnek, az uniós polgároknak egy emlékeztető oltást is kell kapniuk, hogy szabadon utazhassanak.

Források szerint az uniós kormányok között várhatóan már pénteken konszenzus születik a kilenchónapos érvényességi időről. A csütörtöki tárgyalásokon előzetes megállapodásra jutottak a korlátozás bevezetéséről – nyilatkozták a hírügynökségnek.

Fotó: a román rendőrség Facebook-oldaláról

Egy másik diplomata szerint a kilenchónapos korlátozást az országok többsége elfogadja és támogatja. Ugyanakkor az alacsony átoltottsági arányú országokban a képviselők aggodalmukat fejezték ki a korlátozás utazásra gyakorolt hatása miatt.

Az uniós kormányok egyetértettek abban, hogy a biztonságos utazás érdekében egységes szabályozást kell alkalmazniuk, miután több egymással ellentétes döntés is született a vakcinák érvényességi idejét illetően. Erre azért is szükség van, hogy az eltérő szabályozások ne zavarják a közlekedést, az egyetértés ellenére a tagországok mégis többféle előírást vezettek be.

Franciaországban például héthónapos határidőt állapítottak meg aznap, amikor az Európai Bizottság a kilenchónapos korlátozást javasolta. A francia szabály január 15-étől érvényes, míg a bizottság a január 10-ei kezdeti időpontot javasolja.

Cipruson az igazolás hét hónap után, míg Görögországban az idősek esetében hat hónap után veszítené érvényességét. Azonban az EU szerint mindkét ország hajlandó betartani a bizottság által előirányzott határidőt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?