Eurobarométer: az európaiak közül a romániaiak ellenzik a legjobban Ukrajna támogatását

A Eurobarométer közzétette csütörtökön legfrissebb kutatását, majdnem egy évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A felmérés szerint az európaiak közül a romániaiak ellenzik leginkább az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást.

Az Eurobarométer-felmérés szerint az uniós polgárok továbbra is szolidaritásukat fejezik ki Ukrajnával: a válaszadók 91 százaléka támogatja a humanitárius segítségnyújtást, 88 százalékuk pedig a háború elől menekülő emberek befogadását az EU-ba.

Az európaiak továbbra is elsöprő többségben támogatják az orosz állami médiacsatornák sugárzásának betiltását (67%) és az Ukrajnának szánt katonai felszerelések beszerzésének és szállításának uniós finanszírozását (65%).

Romániába menekült ukrajnaiak a békéért tüntettek Kolozsvár főterén | Fotó: Lőrincz Anna

Az uniós polgárok túlnyomó többsége (84%) egyetért azzal, hogy az uniós blokknak minél hamarabb csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét. Az EU polgárai ugyanakkor a magas inflációt tartják az EU előtt álló két legfontosabb probléma egyikének (32%), amelyet a nemzetközi helyzet (28%) és az energiaellátás (26%) követ.

A Hotnews által kiemelt felmérésből kiderült továbbá, hogy a romániaiak a legelutasítóbbak Európában Ukrajna megsegítését illetően:

  • a romániaiak 25 százaléka helyteleníti a háború sújtotta ukrán nép humanitárius segélyezését, ami a legmagasabb arány az egész EU-ban, messze lemaradva Bulgária 15 és Szlovákia 11 százalékos elutasítása mögött;

  • a romániaiak vezetnek az EU-ban a háborús menekültek befogadásának rosszallása terén is 24%-os arányukkal, a második helyen állnak a csehek (26%) után;
  • az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást szintén a románok helytelenítik a legnagyobb mértékben: 35 nem ért egyet a háború sújtotta ország pénzügyi megsegítésével. Ennél magasabb arányt csak Szlovákiában és Bulgáriában mértek;

  • az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat a romániaiak 67 %-a helyesli, 25 %-a pedig nem ért egyet velük. Az elutasító arány Szlovéniában, Magyarországon, Görögországban, Cipruson, Szlovákiában és Bulgáriában a legmagasabb;
  • az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások uniós finanszírozását a románok 55 százaléka helyesli, 36 százaléka pedig nem tartja helyénvalónak. Ebben a kérdésben összesen kilenc uniós országban magasabb az elutasítás aránya, mint Romániában.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?