banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Euroatlanti rezilienciaközpontot avattak Bukarestben

Klaus Iohannis államfő és Florin Cîțu miniszterelnök, valamint a NATO főtitkárhelyettese és az Európai Bizottság alelnöke jelenlétében felavatták hétfőn Bukarestben a román külügyminisztérium által kezdeményezett Euroatlanti rezilienciaközpontot (E-ARC), amely a NATO- és EU-tagországok, illetve partnereik ellenállóképességének javításához szükséges szakértelmet szándékszik intézményi keretek közé gyűjteni és hasznosítani.

„Értékközösségünk nap mint nap újabb, egyre változatosabb kihívásokkal és fenyegetésekkel szembesül, amelyeket egyre nehezebb ellensúlyozni. Éberségünket tehát minden szinten fokozni kell, és szükség van a megfelelő tudásra és eszköztárra is: erre való az Euroatlanti rezilienciaközpont” – mondta nyitóbeszédében Klaus Iohannis államfő.Fotó: Agerpres

Az államelnök kifejezte meggyőződését, hogy az E-ARC a „kiválóság és szakértelem” központjává válik, amely „többletértéket fog termelni” a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

Florin Cîțu miniszterelnök leszögezte: az – első időszakban a román külügyminisztérium által működtetett, de a továbbiakban nemzetközi intézménnyé alakuló – E-ARC a bukaresti kormány teljes támogatását élvezi, és hamarosan nemcsak romániai, hanem a NATO és az EU szintjén is fontos tudásközponttá válhat.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter kifejezte reményét, hogy minden szakterületen sikerül a NATO és az EU legjobb szakembereit bevonni a bukaresti E-ARC tevékenységébe. A központnak hét munkacsoportja lesz, amelyek egy-egy elkülönített témakörre – a társadalmi, a technológiai, a kommunikációs, a válságkezelési, a kormányzati, a közlekedési, illetve partner országbeli ellenállóképesség javítására – összpontosítanak.

Az E-ARC kutatási és képzési központként működik majd, amely az uniós- és NATO-tagországokat fenyegető kockázatok gyors felismerése, illetve a helyzethez történő alkalmazkodás kidolgozása által segíti azok ellensúlyozását, ugyanakkor az elemzőképesség javítása és a jó megoldások megosztása terén növeli ellenállóképességüket a biztonsági kihívásokkal, a nem konvencionális fenyegetésekkel szemben - magyarázta a külügyminiszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese arról beszélt, hogy az észak-atlanti védelmi szervezetnek a „génjeiben van” az alkalmazkodó készség és az örökös fejlődés. Úgy vélekedett: a bukaresti rezilienciaközpont létrehozása  szükséges, hasznos és dicséretes kezdeményezés Románia részéről.

Az E-ARC avatásán az EU nevében Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért és tervezésért felelős biztosa, az EB alelnöke üdvözölte Románia kezdeményezését, mint olyat, amely minden bizonnyal hasznára lesz a koronavírus-járvánnyal küzdő tagországoknak abban, hogy a következő válságokra jó válaszokat találjanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?