Klaus Iohannis lesz az egyik házigazdája a B9 május 10-ei csúcstalálkozójának

Klaus Iohannis és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök lesz a házigazdája a Bukaresti Kilencek (B9) jövő hétfői találkozójának - tájékoztatott kedden az Államelnöki Hivatal.

Az eseményt a román államfő kezdeményezésére szervezik meg. Bukarestben csak Lengyelorzság elnöke lesz jelen, a többi államfő és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár online csatlakozik az eseményhez.

A találkozó napirendjén a június 14-ére, Brüsszelbe tervezett NATO-csúcstalálkozó előkészítése szerepel, különös hangsúlyt fektetve a transzatlanti kapcsolatok megerősítésére és a keleti szárny védelmére tett erőfeszítésekre a Fekete-tenger térségében történt, aggodalomra okot adó események tükrében.

A keleti szomszédságban levő partnerekkel való párbeszéd és együttműködés, a védelmi képességeik megerősítésére irányuló támogatás, a NATO és partnerei ellenálló képességének növelése szintén napirendre kerül a csúcstalálkozón.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Bukaresti Kilencek megalakulását Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államelnök kezdeményte, az első csúcstalálkozóra 2015 novemberében került sor Bukarestben. A B9 tagjai a NATO keleti szárnyán fekvő államok: Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország.

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

 

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?