Első alkalommal kerültek kormányra „kalózok”

A Kalózpártnak három minisztere is van a cseh kormányban.

Három miniszteri tárcát kapott a Kalózpárt a közelmúltban megalakult cseh kormányban. Az ötpárti kormányban a „kalózok” a külügyet is megkapták, igaz, nem minden nehézség nélkül. Milos Zeman államfő  kezdetben vonakodott kinevezni a kalózpárt jelöltjét, arra hivatkozva, hogy nincs felsőfokú végzettsége. Az őszi parlamenti választásokon a Kalózpárt a szavazatok 15,54 százalékát szerezte meg.Jan Lipavsky egyetemi diploma nélkül lett miniszter/Fotó: Wikipedia

A magát haladó liberálisként meghatározó cseh Kalózpárt egy páneurópai politikai mozgalomhoz tartozik, azonos nevű formációk léteznek egy sor európai országban, köztük Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban.

Az első kalózpártok a 2000-es évek elején jöttek létre, fő célkitűzésük a szerzői jogok reformja volt, kevesebb kereskedelmi és kormányzati megfigyelést követeltek, szabadabb információáramlást. Első választási sikerüket 2009-ben aratták, amikor Svédországból egy képviselőt küldhettek az Európa Parlamentbe.

A cseh Kalózpárt ezek mellett a nagyobb nyugati elköteleződés híve, ellenezte, hogy Csehország Moszkvához és Pekinghez közeledjen, amint az az előző kormányfő, Andrej Babis idején történt. A jelenlegi az első eset, hogy egy kalózpárt kormányra kerül.

Kapcsolódók

Kimaradt?