Tőkés: szörnyszövetséget legitimál a kormányban az RMDSZ

Az EMNT elnöke szerint a PSD és a PNL is becsapta a szavazóit.

Tőkés László szerint szörnyszövetséget legitimál a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a bukaresti kormányban. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kolozsvári sajtótájékoztatón értékelte a romániai nagykoalíció megalakulását.

Tőkés kifejtette: Romániában dühöng a politikai és erkölcsi balkanizmus, a nagypolitikán úrrá lett a hazugság, az árulás, a butaság és a szolgalelkűség. A „szörnyszövetséget” alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) becsapta a választóit, hiszen semmilyen elvi alapja nincsen a politikájuknak.
„Lám, így egyesül a vörös pestis és a nemzeti liberalizmus. Ennek a kiábrándító érdekházasságnak az élén pedig az a szász származású Klaus Iohannis elnök áll, aki tavaly áprilisban még azzal vádolta a PSD-t, hogy eladja Erdélyt Orbán Viktornak” - jelentette ki. Hozzátette: miután Iohannis többször is válságba taszította az országot, csütörtökön arról prédikált, hogy Románia megelégelte a kríziseket, és a szavak helyett a tetteknek van itt az ideje. „Micsoda nagyképű demagógia” - értékelte a volt püspök.

Tőkés László talánynak tekinti, hogy a két nagy párt miért ragaszkodott az RMDSZ kormányzati részvételéhez akkor is, ha a szavazatai nélkül is elegendő parlamenti támogatással rendelkezik a koalíció. „Fájdalmam, hogy az RMDSZ, mint annyiszor, most is részesévé válik a többségi zsákmánypolitikának, nevével legitimálva ezt a szörnyszövetséget. (…) Ezáltal elveszítette a képességét arra, hogy a magyar érdekeket képviselje. Egy elnyomott kisebbség képviselőjeként legitimálja az elnyomókat” - jelentette ki a politikus.

Tőkés László úgy vélte: az RMDSZ-nek az autonómia, az önálló állami magyar oktatás kiharcolásával, az államosított közösségi vagyon visszaszerzésével kellene foglalkoznia. Valószínűsítette, hogy a szövetség is a helyreállítási alapból származó pénzforrásokra, „a zsákmányra” pályázik. „Nem szabad hagynunk, hogy megvásároljanak” - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez hosszú távon veszteség lesz.

(Nyitókép: EMNT)

Kapcsolódók

Kimaradt?