Lezuhant egy sílift kabinja Csehországban, meghalt az üzemeltető

Halálos kimenetelű baleset történt vasárnap délután a csehországi Jested síterepén, ahol eddig tisztázatlan okokból a sífelvonó egyik nagykabinja levált a drótkötélről és a földre zuhant – írja a sielok.hu.

A lezuhant kabin | Fotó: CTK/sielok.huA kabinban tartózkodó üzemeltető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem lehetet megmenteni.

A cseh síterepen kb. 600 méteres magasságból közlekedik egy nagykabinos lift az 1012 méteren található csúcs alatt épült hegyállomásra. A felvonón két kabin közlekedik ellentétes irányban, a fülkékben 35 utast lehet szállítani. Az utasokon felül utazik egy üzemeltető is.

A hírek szerint a kb. 30 méteres magasságból lezuhant kabin utasok nélkül közlekedett, csak az üzemeltető tartózkodott benne. Az ellentétes irányból érkező másik kabinban 14-en utaztak, szerencsére azzal a kabinnal nem adódtak gondok. Az utasokat kb. 15 méteres magasságból a hegyimentők és a tűzoltók mentették ki és hozták le a földre.

A lift, amelyet legutóbb két évvel ezelőtt újítottak fel, a cseh vasút tulajdona. Múlt évben a lift közel 100 napot nem közlekedett a koronavírus-járvány miatt hozott szigorítások okán. Később műszaki problémák is adódtak, de ezen nehézségek ellenére is 211 ezer utast szállított 2020-ban. Az idén szeptemberben is le kellett állítani műszaki problémák miatt.

A vasút szóvivője szerint a vizsgálat megkezdődött.

Kapcsolódók

Kimaradt?