A Pfizer-BioNTech szerint hatásos az omikron ellen az oltóanyaguk három dózisa

A dél-afrikai Africa Health Research Institute szerint a Pfizer-BioNTech oltóanyaga két dózis után csak részlegesen véd a koronavírus omikron-variánsa ellen, írja a Reuters hírügynökség. A gyártók viszont szerdán bejelentették, hogy az oltóanyag három dózisa laboratóriumi körülmények között semlegesíti az omikront.

A koronavírus omikron-variánsát először Dél-Afrikában azonosították novemberben, azóta 57 országban találták meg, többek között Romániában is.

A dél-afrikai kutatóintézet professzora, Alex Sigal szerint jelentősen csökkent az immunitás a koronavírus omikron-variánsa ellen a koronavírus korábbi változataihoz képest. Az egyelőre nem publikált kutatás azonban azt is kimutatta, hogy azok, akik megkapták a Pfizer-BioNTech vakcina két dózisát, és korábban a fertőzésen is átestek, nagyrészt képesek voltak az omikron-variáns semlegesítésére, ami valószínűsíti, hogy egy harmadik dózis segíthet a fertőzés elkerülésében. Ezt a feltételezést a dél-afrikai laboratórium egyelőre nem tudta ellenőrizni, az országban ugyanis még nem kezdődött el az oltás a harmadik dózissal.Fotó: Agerpres

Egy másik, a Frankfurti Egyetemi Kórház laboratóriumában végzett vizsgálat, azt mutatta ki, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina három dózisával beoltott páciensek vérében az omikron-variáns 37-szer gyengébb antitest-választ váltott ki, mint a delta-variáns, a reakció pedig szinte elenyésző volt azok esetében, akiket fél évvel korábban oltottak be a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna két dózisával, vagy előbb AstraZenecát, majd Pfizer-BioNTech oltást kaptak. A kutatást vezető virológus, Sandra Ciesek Twitter-oldalán hangsúlyozta, hogy az adatok alapján egyelőre nem világos, hogy a létező oltások mennyire védenek a súlyos betegség ellen az omikron-variáns esetében, illetve hozzátette, hogy lenne értelme az új variánsra adaptált oltást kifejlesztésének.

A BioNTech ügyvezetője, Ugur Sahin múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a cég vakcinája valószínűleg jelentős védelmet nyújt a súlyos betegség ellen az omikron esetében.

Pfizer-BioNTech: három dózis hatásos az omikron ellen

A Pfizer és a BioNTech szerdán jelentette be, hogy laboratóriumi tesztjeik során a vakcinájuk három dózisa sikeresen semlegesítette az omikron-variánst, mint hozzátették, 2022 márciusáig el tudnának készülni az omikron-specifikus új vakcinával is.

Mint közleményükben írják, az oltás harmadik dózisa 25-ször több neutralizáló antitestet termelt az omikron-variáns ellen, mint az első kettő. Az oltás harmadik dózisát egy hónappal korábban felvevő páciensek vérében hasonló védelmet mutattak ki az omikron ellen, mint az eredeti SARS-CoV-2 vírus ellen két dózis után, közölték.

Bár nem világos, hogy valóban szükség van-e rá, a partnercégek továbbra is dolgoznak az omikron-specifikus oltáson. Ennek ellenére az eredeti Comirnaty vakcinából változatlanul legyártják a 2022-re tervezett 4 milliárd dózist.

A közlemény hozzáteszi: a két dózissal beoltottak valószínűleg védettek a betegség súlyos formái ellen, az oltás által kiváltott immunválasz másik fontos összetevői az antitestek mellett ugyanis az ún. T-sejtek, amelyek úgy előzik meg a súlyos betegséget, hogy megtámadják a fertőzött sejteket.

A Moderna, a Johnson & Johnson és más gyártók várhatóan heteken belül teszik közzé saját adataikat az oltóanyagaik omikron-variánsra adott válaszával kapcsolatban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?