Csütörtök estére hazatérnek a Marokkóban rekedt román állampolgárok

A Marokkóban rekedt román állampolgárokat hazaszállító különjárat romániai idő szerint csütörtökön 15 órakor szállt fel Marrákesből a szükséges eljárások és formalitások sikeres elvégzése után, a repülőgép várhatóan romániai idő szerint 19.30 körül landol Bukarestben – tájékoztatott a külügyminisztérium.

A Tarom légitársaság gépének utaslistáján 184 személy szerepel: 122 román és 62 európai állampolgár (4 bolgár, 15 horvát, 2 görög, 22 lengyel, 12 magyar, 2 litván, 4 szlovén és egy osztrák).

A 184 személy Marokkóban tartózkodott, amikor a légitársaságok a koronavírus új vírustörzsének felbukkanása miatt törölték járataikat.

Fotó: Tarom

A közlemény szerint a különjárattal kapcsolatos eljárások és formalitások elvégzése érdekében a külügyminisztérium a rabati román nagykövetségen és Románia marrákesi tiszteletbeli konzulátusán keresztül állandó kapcsolatban állt mind a román állampolgárokkal, folyamatosan tájékoztatva őket a hazatelepítési művelet szakaszairól, mind a marokkói hatóságokkal, hogy megkönnyítse a koordinációt és a szervezési részletek kidolgozását.

Emellett Románia rabati diplomáciai képviselete párbeszédet folytatott az EU marokkói küldöttségével és a többi uniós tagállam Marokkóban akkreditált diplomáciai képviseleteivel, közölve velük, hogy a román hatóságok készek támogatni az országban rekedt európai polgárok Európába szállítását - olvasható a közleményben.

Románia rabati nagykövetségének és Románia marrakesi tiszteletbeli konzuljának képviselői jelen voltak a marrákesi repülőtéren, hogy élelemmel és vízzel lássák el a román állampolgárokat, és segítsék őket a járatra való felszálláshoz szükséges formalitások elvégzésében - tájékoztatott a külügyminisztérium.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) bejelentette, hogy a Marokkóból Romániába tartó különjáratra felszállt utasok egyikének sem voltak a koronavírus-fertőzésre utaló tünetei. Nyomatékosították azonban, hogy érkezéskor minden egyes utast tesztelni fognak, és tanácsolni fogják nekik, hogy a szűrés eredményét karanténba vonulva várják meg.

Ha a teszteredmény pozitív, az érintett személyeket egészségügyi intézményekbe szállítják vizsgálat és megfigyelés céljából, a mintát pedig szekvenálásra küldik, hogy meghatározzák a vírustörzs-változatot - közölte a GCS.

Kapcsolódók

Kimaradt?