December 5-ig két romániai fertőzöttnél mutatták ki az omikron-variánst

December 5-ig a megvizsgált minták 92 százalékánál mutatták ki a koronavírus valamelyik aggodalomra okot adó variánsát - tájékoztatott kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

A november 29-e és december 5-e közötti héten igazolták az omikron-variánssal való első két megfertőződést. Egy 48 éves Brassó megyei nőnél és egy 59 éves Vaslui megyei férfinél mutatták ki ezt a vírusváltozatot. Mindketten Dél-Afrikából tértek haza, előbbi előzőleg megkapta a Covid-19 elleni vakcina mindkét dózisát, utóbbi csak az első adagot. December 5-ig összesen 7524 szekvenálást végeztek, ebből 163-at az elmúlt héten.

Eddig 6918 fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus aggodalmat keltő változatainak valamelyikét, 1722 esetben az alfa-, 11 esetben a beta-, 23 esetben a gamma-, 5160 esetben a delta-, két esetben az omikron-variánst azonosították.

Három rögbisnek lett pozitív a koronavírustesztje

A Dél-Afrikából hazahozott 28 sportoló közül háromnak volt pozitív a koronavírustesztje a nyolcadik napon vett minták alapján - tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) a Máramaros megyei egészségügyi igazgatóság adataira hivatkozva. A mintákat elküldik szekvenálásra a fővárosi Cantacuzino Intézetbe.

A negatív tesztekkel rendelkező sportolók a karantén 10. napján kijöhetnek az elkülönítésből. A három fertőzött sportoló továbbra is elkülönítésben marad, de tünetmentesek, és egészségi állapotuk jó. A csapat mindegyik tagja be van oltva Covid ellen - tájékoztatott a GCS.

A nagybányai rögbicsapat tagjai november 30-án érkeztek egy különgéppel az országba Dél-Afrikából a román külügyminisztérium közbenjárására, miután a koronavírus omikron-variánsának megjelenése miatt az afrikai állam felfüggesztette a légi járatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?