Csitul a harmadik hullám, folytatódik Európában a fokozatos nyitás – körkép

Az átoltottsági arány növekedésével és a pandémia harmadik hullámának visszavonulásával párhuzamosan folytatódik a járványellenes korlátozások fokozatos feloldása az európai országokban. A szakemberek azonban aggasztónak tartják a koronavírus delta variánsának terjedését. Európai körkép.

Nagy-Britannia

A brit kormány hétfőn fogja bejelenteni, hogy végrehajtják-e az újranyitás utolsó szakaszát június 21-étől. Szombat délutáni nyilatkozatában Boris Johnson kormányfő pesszimista hangot ütött meg. Boris Johnson nagyon-nagyon aggasztónak nevezte a koronavírus delta variánsát, amelyet először Indiában azonosítottak.

Ennek megfelelően szombat kora délután olyan értesülések láttak napvilágot a brit lapokban, miszerint a kormány 4 héttel elhalasztja az újranyitás utolsó szakaszának június 21-ére tervezett időpontját. Világossá vált mára, hogy az indiai variáns fertőzőképesebb és az is látható, hogy a fertőzési esetszámok emelkednek és a kórházi ellátás szintje is emelkedik - magyarázta szombaton a miniszterelnök, majd később megismételte, hogy szorosan követik a kórházak terheltségét.

Az újranyitás tekintetében egy visszafordíthatatlan folyamatot akarunk elindítani és erre csak akkor van lehetőség, ha óvatosak vagyunk – magyarázta Johnson. Az adatok alapján sok még a nyitott kérdés, azonban hétfőn bejelentést fogunk tenni az újranyitás következő lépcsőfokáról - fogalmazott Johnson.

Németország

Már nem kell maszkot hordani München belvárosában, miután stabilan csökkent a Németországban azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Berlinben visszatérhetnek a gyerekek az iskolákba, a jelenléti oktatás azonban nem kötelező. Akik viszont mégis ezt választják, azoknak maszkot kell viselniük.

Hatvanmilliónál is több adag védőoltást adtak be koronavírus ellen eddig Németországban. Legalább egy dózist a lakosság 48,1 százaléka, 40 millió ember kapott. Mindkét dózishoz a lakosság csaknem 26 százaléka, 21,3 millió polgár jutott hozzá. Németországban az utóbbi 24 órában 1489 új fertőzöttet regisztráltak, 18 beteg halt meg a kórban.

Franciaország

Tovább enyhítik a korlátozásokat Franciaországban, ahol megnyithattak az edzőtermek, uszodák. Az éttermek és kávézók már beltéren is fogadhatnak vendégeket, a kijárási tilalom kezdetét pedig este 11 órára tolták.Francaiországban az éttermek és kávézók már beltéren is fogadhatnak vendégeket | Fotó: Agerpres/EPA

Franciaországban a felnőtt lakosság mintegy 57 százaléka kapott egy dózist a koronavírus elleni vakcinánól, és a beoltottak mintegy ötöde kapta már meg mindkét injekciót. Jelenleg 2163-an vannak intenzív osztályon, ami tavaly október óta a legalacsonyabb szint. Emellett a naponta felderített új fertőzöttek száma is 5000 alá csökkent.

Olaszország

A húsz olaszországi tartományból tizenkettőben csak a maszk kötelező viselete és a biztonsági távolság betartása maradt érvényben a koronavírus-járvány miatti intézkedésekből hétfőtől, ami több mint negyvenmillió olaszt érint. Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban, Lombardiában, Lazióban, Piemontéban, Pugliában és Emilia Romagnában törölték el, valamint Trento térségében.

Így tizenkettőre emelkedett az úgynevezett fehér zónába tartozó régiók száma, mivel korábban már Liguria, Veneto, Abruzzo, Umbria, Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia is feloldotta a korlátozásokat. A többi tartomány továbbra is valamivel kockázatosabb, sárga színű térségnek számít, de a számítások szerint június 21-től az egész ország "felszabadul".

A fehér övezetekben egyedül a maszkviselet és a biztonsági távolság betartása marad érvényben. Eltörlik az esti kijárási tilalmat, szabadtéri vendéglátóhelyen egyedül a vendégek közötti távolságot kell biztosítani, zárt térben egy asztalnál hatan foglalhatnak helyet. Fehér övezetbe került át több mint negyvenmillió olasz. A korlátozásokat feloldó tartományok között van a két legnépesebb, a tízmilliós Lombardia és a majdnem hatmilliós Lazio is.

Az egészségügyi hatóságok korábbi bejelentései szerint a maszk használatát legalább augusztusig fent akarják tartani. A korlátozások oldása ellenére a külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára, átoltottságtól függetlenül, továbbra is kötelezőnek számít a belépés előtti 48 órában végzett molekuláris vagy antigén gyorsteszt.

Ausztria

Ausztriában csütörtöktől tovább enyhítettek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon. Az enyhítések legfontosabb alappillére továbbra is az úgynevezett zöld igazolvány, ami a beoltottaknak, a gyógyultaknak, valamint a negatív koronavírusteszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít az élet különböző területein. Mindenkinek a saját igazolása - akár továbbra is hagyományos papír formában - szolgál belépőül az éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre.

Az éttermek belső tereiben az eddigi négy fő helyett már nyolcan ülhetnek egy asztalnál, és a teraszokon, kerthelyiségekben a korábbi tíz fővel ellentétben már tizenhat fős társaság is helyet foglalhat. A kötelező védőtávolság felére csökken, így elegendő, ha az asztalokat a korábbi két méter helyett egy méter távolságban helyezik el egymástól. A zárórát pedig az eddigi 22 óra helyett éjfélig tolták ki.

A kulturális és sportlétesítmények esetén megmarad a szabályozás azon eleme, mely beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálja a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől, viszont befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. Ez elsősorban a kisebb moziknak, színházaknak kedvez. A maszkviselés már csak zárt terekben lesz kötelező, de egyelőre még marad a hatékonyabb védelmet biztosító FFP2-es változat.

Szlovénia

Szlovénia június 15-től nem hosszabbítja meg a járványhelyzetet - közölte a kormány, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem várhatók újabb enyhítések az országban. Járványügyi szakemberek azt javasolták a kabinetnek, hogy halassza el a további nyitást. Ezért várhatóan azon járványügyi intézkedések többségét, amelyek jelenleg is érvényben vannak, a jövő héten meghosszabbítják. Egyes tevékenységek pedig csak a védettségi igazolással rendelkezők számára lesznek engedélyezettek - írta a helyi sajtó vasárnap.

Az országban legközelebb akkor lehetnek enyhítések, amikor a 14 napos fertőzésgyakoriság (incidencia) százezer főre vetítve 25 alá, a pozitív tesztek aránya pedig 4 százalék alá csökken. Ez az előbbi esetében jelenleg 133, az utóbbiéban pedig 6,6 százalék. A szakértők szerint ezt csak augusztus elejére érhetik el. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnik majd az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Horvátország

Horvátországban továbbra is legfeljebb száz főig lehet látogatni nyilvános rendezvényeket, a vendéglátóhelyek teraszaraira pedig külön szabályozások vonatkoznak. A kávézókban és bárokban tilos a beltéri kiszolgálás, ugyanakkor a válságstáb meghosszabbította a nyitva tartás idejét, a korábbi 23 óra helyett éjfélig.

Szombattól már védettségi igazolással is lehet látogatni a sport- és kulturális rendezvényeket. A koncertek és különböző rendezvények szervezői eldönthetik, kérnek-e a látogatóktól védettségi igazolást, mert amennyiben nem, kötelező lesz betartani a szigorú járványügyi intézkedéseket, úgymint a maszk hordása, a távolságtartás betartása és a létszámkorlátozás, vagyis egyetlen vendég tartózkodhat csak négy négyzetméteren – hangsúlyozta a belügyminiszter.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 401 647-en kaptak védőoltást, közülük 685 510-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?