Brüsszel szolidaritási platformot hoz létre a menekülteket befogadó országok támogatására

Az Európai Bizottság (EB) szolidaritási platformot hoz létre az ukrajnai menekülteket befogadó országok támogatására – jelentette be Dubravka Suica demokráciáért és demográfiáért felelős uniós biztos szerdán Varsóban.

Az EB alelnöke Marlena Malaggal, a szociális és családpolitikáért felelős lengyel miniszterrel tárgyalt. A közös sajtóértekezleten Suica aláhúzta: a brüsszeli testület támogatni szeretné a menekülteket befogadó országokat. „Mindenekelőtt arról van szó, hogy ennek egész terhe ne nehezedjen kizárólag olyan országokra, mint Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Moldova” – jelentette ki.

Illusztráció forrása: Agerpres/EPA

Felidézte, hogy az Európai Unió (EU) életbe léptette az ideiglenes védelemről szóló irányelvet, melynek értelmében a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerült ukrán állampolgárok, illetve Ukrajnában élő más állampolgárok, valamint családtagjaik három évig az unió egész területén jogosultak lesznek védelemre.

Ebben a vonatkozásban bejelentette: létrehoznak egy, az uniós tagállamok közötti tehermegosztást elősegítő, úgynevezett szolidaritási platformot. „A tartózkodási helyről majd maguk a menekültek döntenek: rajtuk múlik, hova akarnak utazni, hol akarnak élni, a platform biztosítja a választás lehetőségét” – tette hozzá Suica.

Közölte továbbá: az EU rugalmasságra törekszik az ukrajnai segítségnyújtás finanszírozásában. Kilátásba helyezte: a jelenleg e célból rendelkezésre bocsátott források mellett újabbakat is elkülönítenek, és a támogatást folytatni fogják.

Múlt heti bejelentés szerint az EU egyelőre 500 millió eurót szán a humanitárius segélyek fedezésére. Varsó az utóbbi napokban ennek a keretnek a növelését sürgette, azzal érvelve, hogy a menekültek befogadása csupán Lengyelországban akár 2 milliárd euróba kerülhet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?