A lengyel kormány jóváhagyta az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló törvény tervezetét

Jóváhagyta a lengyel kormány az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét – közölte hétfői sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.

Az ukrajnai háború kitörése miatt sürgősségi eljárás keretében előkészített, még ezen a héten a parlament elé kerülő tervezetről Morawiecki elmondta: célja elsősorban az, hogy „a normális élet bizonyos pótlékát” ajánlja a menekülteknek, akik jelenleg részben az állami intézmények és önkormányzatok által szervezett, részben spontán fogadtatásban részesülnek Lengyelországban.

A tervezet értelmében azok a lengyelek, akik ukrán családokat fogadnak be otthonukba, két hónapig napi 40 zloty támogatást kapnak minden befogadott személyért – jelentette be Morawiecki.

Fotó: Agerpres/EPA

„A lengyelek jelesre vizsgáznak szolidaritásból” – mondta, utalva arra, hogy eddig már lengyel családok ezrei fogadtak be ukrán menekülteket, ezért – mint hangsúlyozta – Lengyelországban jelenleg nincs szükség menekülttáborok létesítésére. Az új előírások alapján az ukrán állampolgárok Lengyelországban 18 hónapos tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapnak, amely 3 évre hosszabbítható meg. Az önkormányzatok számára pénzügyi keretet különítenek el a befogadással összefüggő többletfeladatok, például az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítására.

Hangsúlyozta, hogy Lengyelország a második világháború óta a legnagyobb méretű európai menekültválsággal szembesül. Kilátásba helyezte: kétoldalú alapon, valamint az Európai Bizottság részéről "jelentős" támogatásra lehet számítani. A kétoldalú alapon nyújtott támogatásról Morawiecki elmondta: több nyugati állam vezetőivel, köztük Filippo Grandival, az ENSZ menekültügyi főbiztosával is tárgyalt erről. A sajtóértekezleten szintén felszólaló Mariusz Kaminski belügyminiszter elmondta: a háború kitörése óta, hétfő délelőtt 11 óráig 1 millió 85 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba. A menekültek túlnyomó többsége gyermekes nő, aki minél közelebb akar maradni Ukrajnához, ezért Lengyelországból nem utazik tovább más országokba.

Az Ukrajnából érkezők lengyel személyazonosító számot kapnak az ügyintézéshez és a törvényes cégalapításhoz – közölte Kaminski. Marlena Malag családügyi miniszter bejelentette: az ukrajnai menekültek egyszeri, 300 zloty összegű támogatást kapnak a határ átlépése után. Prioritásnak nevezte, hogy élhessenek a lengyelországi munkavállalás lehetőségével. Az új törvény értelmében a lengyel családtámogatások is járnak nekik, beleértve az 500 plusz nevű segélyt, melynek értelmében az állam minden gyermek után havi 500 zlotyt fizet a szülőknek – közölte a miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?