banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az Egyesült Arab Emírségekben tárgyalt Klaus Iohannis

Fotó: presidency.roKlaus Iohannis államfő kedden az Egyesült Arab Emírségekben tett hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Mohammed bin Rashid al Maktoum sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek alelnökével és miniszterelnökével, Dubaj vezetőjével.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Iohannis ez alkalommal is megerősítette az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott, nagyon jó kétoldalú kapcsolatok fontosságát, kiemelve a politikai párbeszéd szilárdságát, valamint a gazdasági és ágazati együttműködést, amely a közelmúltban intenzívebbé vált. Hangsúlyozta továbbá, hogy mindkét fél célja megszilárdítani ezeket a kapcsolatokat a két ország számára stratégiai jelentőségű ágazatokban, és ezt elő fogják segíteni a látogatás során aláírt dokumentumok.

A román államfő és az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke áttekintette a két ország számára kiemelt fontosságú területeket, mint például az energiaágazat, az oktatás, mezőgazdaság, szállítás, digitális összeköttetés, kiberbiztonság és polgári védelem.

Iohannis bemutatta a Három Tenger Kezdeményezést, és megemlítette, hogy idén Bukarestben szervezik a csúcstalálkozót. Ugyanakkor meghívta a dubaji vállalatokat az ez alkalommal megrendezésre kerülő üzleti fórumra.

Mohammed bin Rashid al Maktoum sejk szintén pozitívan értékelte a két ország közötti kapcsolatokat, és fontosnak tartotta ezek megerősítését.

Iohannis gratulált az Egyesült Arab Emírségek alelnökének és miniszterelnökének, hogy kezdeményezte a COP28, az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának megszervezését Dubajban. Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk Románia biodiverzitásáról szólt elismerően.

A felek megállapodtak abban, hogy Románia és az Egyesült Arab Emírségek együttműködik a fenntartható fejlődés és a környezeti nevelés területén.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?