banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Arab okosvárosba látogatott Iohannis

Az Abu-Dzabi mellett fekvő Masdar Citybe látogatott el vasárnap Klaus Iohannis államfő, aki keddig hivatalos látogatáson tartózkodik az Egyesült Arab Emírségekben.

A környezettudatosságra és fenntarthatóságra fókuszáló okosvárosban tett látogatáson Virgil Popescu energiaügyi miniszter, Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter, valamint Ligia Deca oktatási miniszter is elkísérte az elnököt.Fotó: masdarcity.ae

Az államfő meglátogatta Masdar City kampuszát és szabadtéri laboratóriumát, amelyet a fenntartható közlekedés és városépítészet kísérleti terepeként tartanak számon. „Tekintettel a fokozódó urbanizációra, amely Romániát és más európai országokat is jellemez, a városok hatékony szén-dioxid-mentesítésének fontos szerepe van az éghajlatváltozás hatásainak korlátozásában” - fogalmaztak. Az Elnöki Hivatal közleménye emlékeztet, hogy idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont az ENSZ égisze alatt tartott klímacsúcsnak, amelynek célja az éghajlatváltozás hatásait korlátozó intézkedések jobb összehangolása.

A Masdar Cityben tett látogatása során Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóbb városokra való áttéréshez innovációra, valamint kutatási-fejlesztési beruházásokra van szükség. Az elnök a fenntartható közlekedéssel és építészettel, városi hűtéssel és szellőzéssel, az energiatermeléssel, valamint a természetes fény optimális kihasználásával kapcsolatos megoldásokat tekintett meg.

„A Masdar Cityben kipróbált technológiák és megoldások más városok, köztük a fenntarthatóság iránt egyre inkább érdeklődő romániai városok számára is inspirálók lehetnek. Ezeknek a megoldásoknak a kidolgozásához a Masdar City kutatóintézeteivel kapcsolatban álló romániai kutatók is hozzájárulnak” - idézte a közlemény az elnököt.

A tájékoztatás értelmében Románia és az Egyesült Arab Emírségek továbbra is lépéseket tesz annak érdekében, hogy támogassák egymást a zöld és digitális átállásban, egyebek mellett a Masdar Cityhez hasonló projektek és koncepciók kifejlesztése során szerzett tapasztalatok révén.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?