Tájékoztatást kérnek az államelnök Japánba tett útjának költségeiről

Ionuţ Moşteanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője csütörtökön felkérte Klaus Iohannis elnököt, hogy részletezze a japán látogatás költségeit, illetve azt, hogy milyen kritériumok alapján választották ki a szállítást biztosító céget.

Az USR képviselőházi frakcióvezetője Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy hivatalos kérést nyújtott be, hogy választ kapjon az államelnök japán útjával kapcsolatos öt kérdésre.

Klaus Iohannis hivatalos látogatást tett Japánban, ahol március 8-ig maradt, majd Szingapúrba utazott. Találkozott Naruhito japán császárral, Fumio Kishida miniszterelnökkel és a japán parlament két házának elnökével. A hivatalos japán látogatás során Kiotóba is ellátogatott, ahol a helyi önkormányzatokkal találkozott.

Moşteanu a következő kérdésekre vár választ: Mennyibe került összesen az államelnök Japánba tett hivatalos látogatása? Mennyibe került a magánrepülőgép bérlése? Kik voltak a tagjai a román küldöttségnek? Milyen kritériumok alapján választották ki a szállítást biztosító céget? Miért állt meg a repülőgép Nagyszebenben is?

Klaus Iohannis államfő ugyanis luxusrepülőgéppel utazott Japánba. A szóban forgó gép 19 utast képes szállítani, igazi luxuskörülmények között. Franciaágyas hálószoba és televízió is várja az utasokat. A gép bérlése legalább 350 ezer euróba kerülhetett.

A luxusgép társalgója | Fotó: Facebook

Alina Gorghiu liberális alelnök, a szenátus ügyvivő elnöke szerdán kijelentette, hogy Klaus Iohannis államfő Japánba tett látogatásának fontossága indokolja a bérelt magángéppel való utazást, hiszen öt év tárgyalás után sikerült aláírni a Románia és a világ harmadik legnagyobb gazdasági hatalmának számító Japán közötti stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot.

Gorghiu ugyanakkor Marcel Ciolacu egy korábbi kijelentésére reagálva leszögezte, egyetért a szociáldemokrata pártelnökkel abban, hogy Romániának az Európai Unió egyik fontos tagállamaként és NATO-tagországként szüksége van egy kormánygépre.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök azt mondta, hogy Nicolae Ciucă kormányfővel menetrend szerinti repülőjárattal utaztak Japánba hivatalos látogatásra, de úgy véli, Románia megérdemelné, hogy legyen egy elnöki repülőgépe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?