banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Augusztus 6-tól oltási igazolványt kérnek Olaszországban a szórakozni óhajtóktól

Az olasz kormány csütörtökön bejelentette, hogy a jövő hónaptól kezdve kötelező lesz a védettségi igazolás bemutatása számos szolgáltatás és szabadidős tevékenység igénybevételéhez.

A drasztikus intézkedéssel Róma az oltási hajlandóságot szeretné növelni a delta variáns rohamos terjedése közepette.

Fotó: Agerpres/EPAAz augusztus 6-tól hatályos rendelkezés értelmében be kell majd mutatni az igazolást többek között az edzőtermek, a múzeumok, a fürdők, a mozik és az éttermek belső tereinek használatához. Olaszországban az úgynevezett „zöldkártyát” bárki igényelheti, aki már megkapta a vakcina legalább első adagját, negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy a közelmúltban átesett a koronavíruson. "A zöldkártya nélkülözhetetlen, ha működtetni akarjuk a vállalkozásokat" - közölte Mario Draghi olasz miniszterelnök.

Az olasz egységkormányon belül viszont megosztottságot szült az a javaslat, hogy a helyi közlekedésre nézve is alkalmazzák az oltási igazolás rendszerét – a jobboldali Liga nevű párt szerint ez megölné a turizmust.

A zöldkártyát a múlt hónapban vezették be az országban, mostanáig azonban leginkább az európai unión belüli utazáshoz használták az állampolgárok.

Az igazolások alkalmazásának bővítésére azután került sor, hogy a múlt héten Franciaország is hasonló intézkedéseket rendelt el. Emmanuel Macron francia államfő bejelentette: a fertőzöttek számának növekedése miatt a jövőben oltási igazolvány vagy negatív vírusteszt felmutatását követelik meg azoktól, akik étterembe vagy szórakozni akarnak menni, illetve vonatra vagy repülőre akarnak szállni. Az államfő továbbá közölte azt is: kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi ágazatban dolgozóknak.

A delta variáns terjedése mellett Olaszországban az is aggodalomra ad okot, hogy az oltási kampány nagyon lelassult, mivel számos ötven év alatti lakos nem hajlandó beoltatni magát. Az országban eddig a lakosság 48,2 százaléka kapta meg mind a két oltását. A kormányfő élesen bírálta azokat a politikusokat, akik arra biztatják a fiatalokat, hogy ne adassák be maguknak a koronavírus elleni vakcinát. "Ha arra szólítják fel az embereket, hogy ne oltassák be magukat, a halálra szólítják fel őket. A vakcina beadatása nélkül az emberek elkapják a betegséget, meghalnak vagy másokat hagynak meghalni" – jelentette ki Mario Draghi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?