A nyitott ügyek lezárását és közös politikai cselekvést sürgetett Joe Biden évértékelőjében

Közös cselekvésre sürgette a politikai erőket az Egyesült Államok előtt álló feladatok megoldásában Joe Biden amerikai elnök a kongresszusban kedden elmondott évértékelő beszédében, amelynek nagy részében kormányzatának intézkedéseit ecsetelte.

Az unió helyzetéről szóló üzenetének (State of the Union Address) elején a demokrata párti Joe Biden együttműködést ajánlott az új törvényhozás alsóházának republikánus többsége számára, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két évben 300 olyan törvényt írt alá, amelyet kétpárti támogatással fogadtak el.

Kormányzatának eredményei közül kiemelte a munkahelyteremtést és azt, hogy a munkanélküliségi arány 50 éve a legalacsonyabb szintre, 3,4 százalékra csökkent. A tavaly 4 évtizedes magasságba emelkedő infláció okaként az elnök a koronavírus-járványt és az ukrajnai háború hatását említette. Megítélése szerint az inflációt tekintve az Egyesült Államok a világ minden országánál jobb helyzetben van, az energiaárak csökkennek, és az élelmiszerárak emelkedése is mérséklődik. Eredményként említette, hogy két év alatt 10 millió vállalkozást alapítottak az Egyesült Államokban.

Fotó: Agerpres/EPA

Beszédében Joe Biden többször kitért a tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvényre, valamint az infrastrukturális beruházásokról szóló jogszabályra. Új előírásként jelentette be, hogy a jövőben minden szövetségi finanszírozású beruházás esetében amerikai gyártású alapanyagot használjanak fel.

A kongresszus republikánus tagjai részéről jól hallható egyet nem értést váltott ki az elnöknek az államadósság-plafon növelésére vonatkozó felszólítása. Biden azt állította, hogy hivatalba lépése óta az amerikai államadósságot 1700 milliárd dollárral sikerült csökkenteni. Ugyanakkor tárgyalást kért és közös munkát sürgetett a költségvetési kérdések tekintetében.

A rendőrségi erőszak csökkentése érdekében Joe Biden a hatóság elszámoltathatóságát sürgette és a rendőrségi reform kiteljesítését. A beszédet a helyszínen hallgatták végig annak a Tyre Nicholsnak a szülei, aki Memphis városában rendőri intézkedés következtében halt meg januárban.

A közbiztonságot érintve az elnök megismételte követelését a támadó kézifegyverek betiltására is.

Évértékelőjében az elnök ezúttal kisebb teret hagyott a nemzetközi kérdéseknek. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban szolidaritásáról biztosította Kijevet, "ameddig csak szükséges", és kijelentette, hogy sikerült a NATO-t egységbe forrasztani és globális koalíciót építeni.

Az amerikai-kínai viszonnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok versengést akar és nem konfliktust, de ha szükséges, megvédi érdekeit, ahogy tette a múlt héten - utóbbival az Egyesült Államok légterét keresztező kínai hírszerző léggömb megsemmisítésére utalt.

Az elnök beszéde 72 percig tartott. A kongresszus alsó- és felsőházának tagjai mellett a meghívottak között voltak a Legfelsőbb Bíróság tagjai, valamint a Biden-adminisztráció miniszterei.

Az elnök beszédére a republikánusok nevében Sarah Huckabee-Sanders, az Egyesült Államok legfiatalabb kormányzója reagált. Arkansas állambeli irodájából elmondott beszédében a magas üzemanyag- és élelmiszerárakat vetette a kormányzat szemére, valamint kiemelte a radikális baloldal befolyását az elnök politikájára. A kormányzó Joe Bident az Egyesült Államok legidősebb elnökének nevezte, és megemlítette, hogy ő viszont a legfiatalabb kormányzó az országban. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták két év alatt lerombolták az ország biztonságát, és itt utalt a súlyos határválságra, valamint a kábítószer-túladagolás okozta halálozások számára.

Az Egyesült Államok helyzetéről szóló értékelést az alkotmány írja elő az elnök kötelezettségeként, második cikkelyében úgy fogalmaz, hogy az elnöknek időről időre tájékoztatnia kell a kongresszust az unió helyzetéről, és a törvényhozók figyelmébe kell ajánlania, hogy milyen intézkedéseket tart megfontolandónak a következő időszakra. Az elnöki értékelőre 1790-1946 között éves üzenetként (Annual Message) hivatkoztak, 1947 óta nevezik hivatalosan az unió helyzetéről szóló beszédnek (State of the Union Address).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg