Sorra kerülnek vakvágányra a Trumpot megkérdőjelező republikánusok

Az elmúlt időszak republikánus előválasztásainak eredményei – egyes várakozásokkal ellentétben – azt mutatják, hogy Donald Trump minden korábbinál erőteljesebben ellenőrzése alatt tartja a párt bázisát. Elemzők szerint nem kérdés, hogy ő lesz a Grand Old Party (G.O.P.) elnökjelöltje 2024-ben, már csak a bejelentés időpontja nem ismert.

Az amerikai konzervatívok elsőszámú vezetője továbbra is Donald Trump. Noha a Capitolium ostroma után több republikánus vezető is elhatárolódott tőle, a szakításnak igazából soha nem volt esélye.

Donald Trump a legnépszerűbb politikus maradt a konzervatív választók körében, annak ellenére, hogy megnyilvánulási lehetőségei jelentősen korlátozódtak, miután a választási csalással kapcsolatos hamis vádjai miatt kitiltották a legnagyobb közösségi oldalakról. Ennek ellenére igyekezett fenntartani a kapcsolatot a republikánus bázissal más internetes csatornák, de főleg országjáró körútjai révén. Hogy ez sikerült neki, azt minden kétséget kizáróan bizonyítják a novemberi félidős választásokat megelőző előválasztások eredményei. A tíz republikánus politikus közül, aki megszavazta a volt elnök felelősségre vonását a 2021. január 6-i puccskísérlet miatt indított alkotmányos vádeljárásban, mindössze kettőnek lehet még esélye az újraválasztásra; négy el sem indult, másik négy pedig máris alulmaradt a Donald Trump által támogatott kihívókkal szemben.

Fotó: Agerpres/EPA

A legnagyobb visszhangot Liz Cheney kudarca váltotta ki, nemcsak azért, mert a wyomingi képviselő asszony a republikánus képviselők egyik vezetője volt a most véget érő ciklusban, hanem mert az Egyesült Államok történetének legbefolyásosabb alelnökeként emlegetett Dick Cheney lánya. Kihívója, a jórészt ismeretlen, de trumpista Harriet Hageman csaknem kétszer több szavazatot kapott az előválasztáson, amelyen a részvétel 132 éve nem látott rekordot döntött. Elemzők szerint ez is ékes bizonyítéka annak, hogy Trump a 2020-as elnökválasztás elvesztése után is megőrizte hatalmát a pártban.

További bizonyíték, hogy a G.O.P. számos prominense kritikátlanul visszhangozza Trump választási csalással kapcsolatos, megalapozatlan vádjait, illetve jóformán egyhangún elítélték az FBI által két hete tartott  házkutatást, amelynek során több száz oldalnyi titkos dokumentumot foglaltak le a volt elnöktől. A republikánusok az igazságszolgáltatás átpolitizálásával vádolják Merrick Garland legfőbb ügyészt, arra hivatkozva, hogy Trump lesz a hivatalban lévő elnök valószínű kihívója 2024-ben.

Az álláspontok csak azután változtak némiképp, miután kiderült, hogy az egykori elnök nem akármilyen iratokat őrzött floridai otthonában – ahelyett, hogy a törvénynek megfelelően leadta volna azokat az állami levéltárban –, hanem például nukleáris fegyverekre vagy „különleges műveletekre” vonatkozó dokumentumokat is. Újabban egyes republikánusok már odáig merészkednek, hogy elismerik: Trump esetleg hibázhatott is, amikor „erősen titkos” iratokat tárolt a floridai birtokán.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy  pozíciója a pártban megkérdőjeleződött volna; ha 2024-ben a republikánusok jelöltje akar lenni, akkor az lesz. Ugyanakkor egyre több konzervatív stratéga aggódik Trump „satuszerű markolása” miatt az előválasztásokkal összefüggésben. Attól tartanak, hogy a Trumpot lelkesen támogató, de egyébként amatőr politikusok a kulcsfontosságú kerületekben alulmaradnak majd novemberben a demokrata jelöltekkel szemben, valamint a volt elnök megosztó részvétele a félidős választások kampányában megnehezítheti a kongresszusi többség megszerzését célzó republikánus erőfeszítéseket. A Washington Post által idézett konzervatív szakértő, Whit Ayres hangsúlyozta: hosszú a névsora a gyenge republikánus jelölteknek, akik elvesztették a szenátorválasztást „még jó republikánus években is”, vagyis amikor egyébként a G.O.P. jól szerepelt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg