banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A magyar kormány kémprogrammal figyelhetett meg újságírókat és üzletembereket? Szijjártó Péternek nincs erről tudomása

Évekkel ezelőtt elkezdhették használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust – írta a Direkt36 oknyomzó portál egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A terjedelmes írás szerint ily módon Magyarországon megfigyelt emberek között voltak újságírók, vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: az állítólagos adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkezik.

Összesen tizenhét szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit a Le Monde és a Direkt36 – vett részt abban a nemzetközi nyomozásban, amelyben azt próbálták feltárni, hogy kiket figyelhettek meg az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramjával, a Pegasussal.

A riport szerint a kutatás alapját egy 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázis képezte, amelyhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá. A Direkt36 megjegyzi: az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe, hozzáférve a legbizalmasabb információkhoz is.

Grafika: Telex.hu

A tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból nem derült ki egyértelműen, hogy ki vetette be a kémszoftvert, azonban a lap szerint több körülmény is arra utal, hogy a magyar hatóságok használták a programot magyar célpontok ellen.

Az NSO nem válaszolt az újságírócsapat által elküldött kérdéssorra. A magyar kormány is kapott egy részletes kérdéssort a cikkben szereplő összes lényeges állítással. Azt írták válaszul, „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, hozzátéve, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

Szijjártó Péter: „az állítólagos adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkeztem”

Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek azt mondta az általa felügyelt Információs Hivatal, hogy nem vásároltak a Pegasus-szoftverből, így nem is használták azt.

„Erről az állítólagos adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkeztem és nem is rendelkezem” – közölte Szijjártó Péter a V4 országok hétfői sajtótájékoztatóján. A külügyminiszter elmondta, hétfő reggel megkérdezte az általa felügyelt Információs Hivatal (IH) főigazgatóját, aki azt mondta, hogy ebben az ügyben semmifajta együttműködés nem volt az izraeli vagy más titkosszolgálatokkal.

Szijjártó Péter | Fotó: a politikus Facebook-oldala

Szijjártó hozzátette, hogy az Információs Hivatal nem használja a szóban forgó szoftvert és semmiféle megállapodást nem kötött erre vonatkozóan az NSO-val. Elmondta, hogy megkérte az IH főigazgatóját, tekintse át az ügyet, hogy milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak az információk mögött, hogy megtörténtek-e a szóban forgó esetek, és ha igen, kinek az utasítására, érdekében, vagy ha nem, akkor milyen titkosszolgálatok együttműködésében került sor erre az akcióra – írta meg a külügyminiszter válaszát a Hvg.hu.

Arra a kérdésre, miszerint más kormányzati szerv végezhetett-e adatgyűjtést a szoftverrel, a miniszter azt mondta, erről nincs tudomásuk.

Szijjártó elmondta, hogy ha a parlament nemzetbiztonsági szolgálata úgy dönt, hogy össze kell hívni az ülést, akkor az Információs Hivatal vezetője ott lesz. A Fidesz azonban bejelentette, az ügy miatt nem hívják össze a nemzetbiztonsági bizottságot.

Kimaradt?